Preskoči na glavni sadržaj

Završio virtualni summit medija za mlade

Međunarodni summit medija za mlade (International Youth Media Summit) ove godine odvio se u virtualnome izdanju od 31. srpnja do 8. kolovoza. Okupio je 70 diplomata, filmaša i savjetnika iz 23 zemlje svijeta na online platformama koji su sudjelovali u 15. izdanju IYMS-a.  Organizatori su Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac. 

Petnaesti po redu Međunarodni summit medija za mlade održan je u online okruženju od 31. srpnja do 8. kolovoza 2020. Službena ceremonija zatvaranja zaključila je devetodnevni online program u kojem je sudjelovalo preko 70 filmaša i diplomata iz 23 zemlje svijeta. Prikazano je sedam kratkih filmova u kojima je istaknut po jedan od svjetskih problema: Diskriminacija, Okoliš, Zdravlje, Siromaštvo, Nasilje, Prava žena te Osnaživanje mladih. Zajedno s deklaracijama delegata, ovi će filmovi biti prikazivani u školama, sveučilištima, knjižnicama, institucijama, organizacijama i društvenim zajednicama diljem svijeta.

Predstavljen je i novi projekt Summita, web serija Sanatione: A Time For Healing koja okuplja filmaše iz 22 države. Objavljena je prva epizoda te web serije, prateći iranske protagoniste: medicinsku sestru i filmaša borca za ženska prava. Želja je projekta otkriti mnoge pozitivne ljudske postupke i ishode širom svijeta, a sredinom 2021. dovršiti dugometražni dokumentarni film. 

Program su prijenosom uživo vodili domaćini i organizatori ovogodišnjeg Summita: Antonio Britvar, Rebeka Čuljak i Ora Kovač uz tehničku podršku Karla Špoljara i mentorstvo Sanje Zanki Pejić, voditeljice revijskih i obrazovnih programa HFS-a. U samom uvodu svečanosti, istaknuli su zadovoljstvo uspješnom provedbom online inačice Summita, koji se trebao odvijati u fizičkom dvotjednom izdanju u Karlovcu. Svoje zadovoljstvo nije mogla sakriti ni predsjednica IYMS-a, Evelyn Seubert koja je u svojemu govoru izjavila: "Kad nas snađu nevolje, ne trošite vrijeme na brigu, nego posadite sjeme nade. Ni globalna pandemija ni karantena nisu nas mogle zaustaviti u širenju svojih grana kako bismo dotaknuli jedni druge."

U sklopu summita održano je osam masterclassova na temu diplomacije, medija i filma, a predavači su bili stručnjaci iz svih krajeva svijeta. Pristup masterclassovima bio je otvoren za sve zainteresirane pojedince te je privukao mnogobrojnu i raznoliku publiku. Birgitta Olsson, predsjednica savjetodavnog odbora IYMS-a, posebno je zahvalila mentorima sedam grupa koji su sa delegatima kroz diskurs i osobni uvid zašli dublje u svaki od problema u pitanju.

U dosadašnjih 15 Summita sudjelovalo je više od 1 000 delegata iz 66 zemalja, s konačnim ciljem korištenja medija za postizanje stvarnih održivih promjena u vlastitim zajednicama te u cijelome svijetu. Sudionici su do sada zajedno snimili više od 130 kratkih filmova. Ti filmovi prikazivani su u Ujedinjenim narodima, za zemlje dužnosnike, na televizijskim programima i opsežno na web stranicama i društvenim medijima. Summit podržava Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO), a hrvatski pokrovitelji ovogodišnje inačice su Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK), Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Karlovačka županija. Posebno im se zahvalio Sapan Hamal, izvršni producent IYMS-a, a riječi hvale uputio je i organizatorima: "Bio je ovo sjajan događaj – zahvaljujemo vam što ste ga vodili na najbolji mogući način. Rad na poticanju promjena ponovo je bio značajan te smatram da je ta dosljednost u okupljanju, brizi za globalne probleme i korištenju naših resursa za unapređenje upravo ono što čini ovu platformu sjajnim mjestom za godine koje dolaze."

Uz povezivanje naših mladih talenata s vršnjacima iz različitih dijelova svijeta, izuzetno je važna i aktivna uloga hrvatskih predstavnika koja utječe na pozicioniranje hrvatskog stvaralaštva mladih u svjetskim okvirima. Domaćinstvo IYMS 2020. godine dodatno je zaokružilo dugogodišnju suradnju IYMS-a i organizatora Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac, koji će fizički Summit organizirati 2021. godine.

Cjelokupni stream ceremonije zatvaranja moguće je pogledati na ovoj poveznici

Naslovne fotografije: sudionici online summita; organizatori

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.