Preskoči na glavni sadržaj

Završio open air Festival Tolerancije

Filmom Svi protiv svih Luuka Bouwmana koji propituje je li fašizam bio jednokratna povijesna pojava na primjeru predratnog fašizma u Nizozemskoj i okruglim stolom Geneza zla o problemima fašizma i rasizma s kojima se suočava cijeli svijet, završio je 14. Festival tolerancije na zagrebačkom Bundeku, prvi u open air izdanju.

Svi protiv svih Luuka Bouwmana jedan je od jedanaest filmova prikazanih na festivalu kojima su u prvom planu bili promicanje ljudskih prava i briga za tolerantno, napredno i solidarno društvo.

”Festival tolerancije u open air izdanju je prošao pravo vatreno krštenje u smislu vremenskih uvjeta - imali smo i sunce i kišu i vjetar i munje. Svejedno, jako dobra posjećenost i pozitivni dojmovi posjetitelja znak su da smo napravili dobar potez s izlaskom iz kinodvorana u ovo doba korone. Bundek je odlična, neiskorištena zagrebačka lokacija i vjerujem da će mnogi pratiti naš primjer. Zahvaljujem od srca svima koji su pomogli da se prvi open air Festival tolerancije održi u svim ovim zahtjevnim uvjetima. Dobar tim i doista veliki entuzijazam i trud i od strane organizacije, ali i od strane partnera, posebice Grada Zagreba, HAVC-a, Orbica i Atlantic grupe, rezultirali su odličnim festivalom”, rekla je Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije.

Gost festivala mađarski režiser László Illés predstavio je nagrađivani film Pastir čija je tematika holokaust, a režiser Ognjen Sviličić pričao je o suradnji sa slovenskim kolegom Damjanom Kozoleom na filmu Polusestra, priči o kompleksnom odnosu dvije polusestre iz priobalnog gradića Izole. Uz Genezu zla, na ovogodišnjem Tolerance Talku koji se vezao uz filmove otvorila se još jedna važna društvena tema o pravima žena nad kojima je izvršeno nasilje. Nažalost, intrigantan i nagrađivan film Poticanje redatelja Yarona Zilbermana zbog loših vremenskih prilika nije imao hrvatsku premijeru u sklopu open air izdanja 14. Festivala tolerancije. Film će biti prikazan u novom terminu i na novoj lokaciji.

”Na Bundeku smo uspjeli prikazati nekih dvadeset posto planiranog programa za ovu godinu i vjerujem da smo se novoj publici sjajno predstavili. Prikazali smo filmove koji su i društveno i umjetnički visoko relevantni, sve redom hrvatske premijere i stoga posebno raduje odlična posjećenost. Nismo kalkulirali, ostali smo dosljedni sebi i to se isplatilo. Možemo biti ponosni i na naš trud i na ostvarene rezultate”, izjavio je Hrvoje Pukšec, voditelj filmskih programa Festivala tolerancije.

U sklopu festivala mogle su se pogledati dvije izložbe. U suradnji s poznatim hrvatskim dizajnerima i UNHCR-om Hrvatska u javnom prijevozu u Dubrovniku, Osijeku, Splitu, Zadru i Zagrebu bila je postavljena ReD - izložba dizajniranih plakata koji tematiziraju položaj izbjeglica u svijetu i Hrvatskoj. Izložba Križ pomirenja multimedijalne, angažirane i avangardne umjetnice Vere Fischer također je prenijela ideje pomirenja i tolerancije.

Biom, Prava šapa, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), Zaklada Zajednički put i Domino, udruge su koje su predstavile svoj rad i programe tijekom festivala. 

Edukacijski programi 14. Festivala tolerancije održat će se u listopadu i studenom i nastaviti rad Branka Lustiga. Na tradicionalnim Edukacijskim jutrima govorit će se o važnosti očuvanja sjećanja na holokaust zahvaljujući svjedočanstvima preživjelih i predavanjima međunarodnih stručnjaka iz Francuske, Njemačke i Austrije. Jesen donosi i program Film i diskusija u kojem će se na kreativan način učiti djecu o problemima s kojima se susreću izbjeglice prilikom integracije u društvo te o važnosti prihvaćanja različitosti.

Naslovne fotografije: 14. Festival tolerancije
(*autori fotografija: Buga Cvjetanović i Luka Pesun) 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.