Preskoči na glavni sadržaj

Završilo treće izdanje NEM Zagreba

Drugi i posljednji dan događanja posvećenog TV serijama i filmu, NEM Zagreb 2023., obilježilo je predstavljanje najnovijih TV projekata iz CEE-ja, brojne prilike za povezivanje s kolegama i bogat program panel-diskusija o aktualnim trendovima televizijske industrije. 

Prvi je put na NEM-u Zagreb održana dodjela NEM Awardsa. Proglašeni su dobitnici NEM Awardsa u pet kategorija:

  • Serija (scenarij): Rene Gallo Mild Miracles
  • Dugometražni igrani film (scenarij): Mile BožićevićMothers of Humanity i Daria StilinTied Up
  • Dokumentarna serija / dugometražni dokumentarni film: Julia Groszek – Sugarland
  • Zabavna emisija (bez scenarija): Martichka Bozhilova i Iskra AngelovaEat a Book
  • Najbolja dramska TV serija CEE regije: Spy / Master – Warner Bros. Discovery

Tijekom programa posvećenog predstavljanju brojnih novih TV projekata, Content Showcase, prikazana je snaga CEE regije kad je riječ o inovativnosti i kreativnosti. Marek Solon-Lipiński, Director of International Relations, TVP, dao je uvodnu riječ, a zatim su predstavljeni  projekti:

  • Frontwards: Michal Kollár, producent i redatelj, KFS production, i Lukáš Sigmund, scenarist
  • The Vespiary: Pavel Cherepin, kreator, ukrajinski producent i redatelj  
  • Winemaker’s Daugther: Sergiu Scobioala, producent
  • The Lake: Esther Sánchez, Grupo Ganga i Oriol Cardús, redatelj i scenarist, Grupo Ganga
  • BH Telecom: Nina Babić, BH Telecom

Kao sastavni dio nagrade za top tri finalista svake kategorije NEM Contesta dva dana održavale su se individualne Script Surgery radionice koje su pružile dubinsku analizu najboljih projekata. Također, održala su se i dva Masterclassa, jedan je održao Steve Matthews (Banijay) koji je otkrio kompleksnost razvoja serija: od prodavanja projekta i ključnih faza razvoja do produkcije, dok je drugi održao Frank Spotnitz, CEO & Executive Producer, Big Light Productions, na kojem su posjetitelji dobili znanje i praktične savjete koji im mogu pomoći u usavršavanju scenarističkog zanata.

Umrežavanje na specijaliziranim događanjima

Co-production Lunch & Forum, koji sponzorira Heart of Europe, bio je rezerviran za odabrane uzvanike, a diskutiralo se o važnosti koprodukcije između zemalja visokih i niskih produkcijskih mogućnosti.

Jedan je od glavnih ciljeva NEM-a Zagreb stvaranje platforme za povezivanje regionalnih talenata s međunarodnim iskusnim profesionalcima u povodu čega se organiziraju specijalizirana mala događanja umrežavanja, poput NEM Contest Gatheringa koji je kao NEM Contest generalno sponzorirao HAVC. U Meeting Roomu okupili su se autori 10 najboljih projekata iz svake kategorije NEM Contesta te su se družili s članovima žirija koji osim svojeg iskustva i savjetovanja mogu ponuditi i suradnju na daljnjem razvoju njihovih projekata ako u njima prepoznaju potencijal.

Panel-diskusije

Panel CEE FTA Originals on the Global Map sponzorirao je TVP te omogućio razgovor o dobrim, ali i pogrešnim potezima nacionalnih radiotelevizija kad je riječ o originalnoj produkciji. O zajedničkoj dugoročnoj strategiji među zemljama srednje i istočne Europe, razvijanju partnerstava i jedinstvenom pristupu globalnoj sceni Marek Solon-Lipiński (TVP), izjavio je: "Moje opažanje o europskoj javnoj medijskoj sceni jest da je ključni uvjet za međunarodnu suradnju uspostava vodstva koje to smatra važnim i korisnim. Također je važno izaći iz svoje zone udobnosti, redefinirati razumijevanje potreba publike te prihvatiti korporativnu kulturu koja potiče međunarodne projekte. Nordijski model proveden u Nordvision formatu savršen je primjer takve kulture. Ovakav način razmišljanja mora biti ukorijenjen u dugoročnim strategijama jer je nemoguće uspješno koproducirati u improviziranim "last minute" projektima, koji su i dalje prilično česti u našem dijelu Europe."

Martina Petrović, voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske, uvodno je predstavila program Creative Europe MEDIA nakon čega je moderirala panel TV series and Creative Europe MEDIA: Our Success Stories! Govorilo se o izazovima koje dijele zemlje s jezicima male rasprostranjenosti, manjeg teritorija i izazovnih uvjeta za produkciju.

O budućnosti koprodukcije zemalja iz CEE-ja sa zemljama visokog kapaciteta za produkciju govorilo se tijekom panela High-production Countries and CEE: How Can We Work Together?

Gaming i TV industrija preklapaju se svakim danom sve intenzivnije. O budućnosti i simbiozi ovih dviju industrija govorilo se tijekom panela Gaming and TV: A Match Made in Heaven or a Recipe for Disaster? Helene Juguet,  direktorica Ubisoft Film & Television, a pritom je podijelila: "Svijet videoigara je golem. U videoigrama se krije toliko mnogo priča. No ono što nam najčešće nedostaje jest emocionalna povezanost s likovima. Pretvaranje tih elemenata u filmove ili TV serije omogućava nam unošenje dubine i produljenje vremena koje ljudi žele provesti igrajući s tim likovima."

Na panelu Difference Between Corporation-led and Public Broadcaster Co-production razgovaralo se o tome kako kulturne regulative utječu na koprodukciju u televizijskoj i filmskoj industriji. Moderator Jonathan Broughton, TMT Strategy and Insights, moderirao je raspravu između panelista:

Mogu li se pri adaptaciji knjige u scenarij učinkovito prenijeti svi elementi priče ili su neki od njih neizbježno izgubljeni? Panel Book to Screen: Navigating the Unique Challenges of Book Adaptations in Film and TV odgovorio je upravo na ta i brojna druga pitanja vezana za ovaj specifični proces.

Filip Bobinski, (CEO Dramedy Productions): "Tražimo odlične IP-ove - uglavnom knjige, ali to mogu biti i videoigre, podcasti... sve što je značajno i ima veliku vrijednost. To je ono što tržište traži. Morate hraniti zvijer, ali na tržištu nedostaje ideja. Knjige i IP-ovi vrlo su korisni za stvaranje kvalitetnog audiovizualnog sadržaja."

Tijekom panela NEM Success Story „WOOL“ prošlogodišnja pobjednica u pisanju najboljeg scenarija iz kategorije scripted Milena Džambasović (Film Road Production), govorila je o detaljima u uspjehu projekta, a Dana Stern objasnila je kako je projekt u fazi pregovora s nekoliko nacionalnih televizija i u preliminarnim razgovorima s distributerima, koproducentima i financijskim stručnjacima kako bi se ostvarila produkcija prve epizode.

Detaljne informacije o događaju dostupne su na službenim web-stranicama NEM Zagreb 2023.

NEM Zagreb 2023. sufinancira Europska unija, kroz potprogram Kreativna Europa MEDIA.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.