Preskoči na glavni sadržaj

Završilo snimanje igranog filma Cure

Dugometražni igrani film Cure redateljice i scenaristice Andreje Štake snimao se od 10. travnja do 26. svibnja na lokacijama na području grada Dubrovnika. Projekt je nastao u koprodukciji triju europskih partnera - Hrvatske (Živa Produkcija), Švicarske (Okofilm Productions) te Bosne i Hercegovine (Deblokada).

Radnjom smještenom u Dubrovnik 1990-ih, Cure su drama s elementima misterije u čijem su središtu dvije 14-godišnje djevojčice. Film je nastao iz redateljičine želje da na međunarodnom planu pokaže specifičnost i autentičnost Dubrovnika i dubrovačkog kraja, iz kojeg vuče korijene. Glavne uloge igraju Silvia Marinković i Dubrovkinja Lucija Radulović, zatim Mirjana Karanović i Marija Škaričić kao baka i majka jedne od djevojaka, te Leon Lučev i Franjo Dijak kao glavni muški likovi.

Redateljica filma Andrea Štaka, dijete dubrovačko-sarajevskih roditelja, rođena je u Švicarskoj, gdje je magistrirala na Visokoj školi za umjetnost i dizajn. Njezin film Gospođica (Das Fräulein, 2006) nagrađen je Zlatnim leopardom na Međunarodnom filmskom festivalu u Locarnu te Srcem Sarajeva za najbolji film na Sarajevo Film Festivalu.

Cure su financirane od Hrvatskog audiovizualnog centra, Saveznog ministarstva za kulturu Švicarske, Filmska fondacije Zürich, švicarske televizije SF, njemačke televizija ZDF/ Arte, Fondacije za kinematografiju Bosne i Hercegovine te Europskog fonda za film – Eurimages.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.