Preskoči na glavni sadržaj

Završilo 22. izdanje Škole medijske kulture 'Dr. Ante Peterlić'

Škola medijske kulture 'Dr. Ante Peterlić' koja se od 18. kolovoza održavala u Varaždinu, zatvorena je u četvrtak, 27. kolovoza podjelom diploma sudionicima. 

Stotinjak sudionika prošlo je kroz 11 radioničkih programa i dva seminarska stupnja. Prvi seminarski stupanj predstavlja temelje pismenosti i medijske kulture, povijesti i teorije filma dok se drugi seminarski stupanj se nalazi u sustavu cjeloživotnog obrazovanja tako da svake godine ima nove predavače i teme. U radioničkom dijelu polaznicima se nude radionice igranog, animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma, radio igre i radio reportaže, kamere i snimanja, montaže, fotografije, dramske pedagogije  i scenarija.

Na radionicama i seminarima obrazuju se nastavnici osnovnih i srednjih škola, koji u okviru nastave hrvatskog jezika i izborne nastave provode nastavni program medijske kulture, odgajatelji u predškolskim ustanovama, voditelji filmskih videodružina, ali i nezavisni autori i svi zainteresirani filmski entuzijasti. Polaznici stječu osnovno filmsko obrazovanje iz povijesti i teorije filma, a bave se i temama koje oblikuju današnjicu i budućnost medijskog obrazovanja.

Uz uobičajena filmsko-teorijska predavanja, održala su se i predavanja o filmskom izlaganju u videoigrama, internetskom filmu, o društvenoj i političkoj angažiranosti filma i pomalo neizbježno - o strahu od virusa na filmu i TV serijama.

Dr. sc. Boško Picula, jedan od predavača na drugom seminarskom stupnju o radu na Školi medijske kulture izjavio je: “Ove godine na Školi medijske kulture "Dr. Ante Peterlić" razgovarali smo upravo o tome kako se filmovi mogu promišljati kroz političku paradigmu, kroz situacije za koje smatramo da se upravo preko filma najbolje reflektiraju na našu društvenu situaciju i koji su to filmovi koji nam mogu ukazati na one vrijednosti koje se mogu pojaviti kao iznimno važno i kvalitetno sredstvo pa i sadržaj u nastavi medijske kulture u osnovnim i srednjim školama.”

Ivan Munđar, polaznik Škole, komentirao je svoje sudjelovanje: “Ja sam ove godine odabrao radionicu fotografije jer se sjećam da sam prije dvije godine, kad sam posljednji put bio na toj radionici, jako puno toga novoga naučio i što se tiče kreativnih ideja, a i tehničkih normi kojih se treba držati, pa sam došao ponovno.”

Program Škole medijske kulture održava se uz preporuku Ministarstva znanosti  i obrazovanja Republike Hrvatske, a dobivena je na osnovu pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje. Škola je, kao najopširniji izvaninstitucionalni medijski obrazovni program Hrvatskog filmskog saveza, na tematskoj sjednici 'Medijska pismenost za sigurnost djece u svijetu medija i interneta', održanoj na inicijativu pravobraniteljice za djecu, 11. veljače 2014. u Hrvatskom saboru, istaknuta kao vodeći program koji razvija i usmjerava audiovizualnu pismenost i medijsku kulturu kod djece.

Više o Školi medijske kulture možete pronaći na ovoj poveznici.

Ove godine 22. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, održala se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza te sa partnerima i pokroviteljima, Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Društvom hrvatskih filmskih redatelja, Agencijom za elektroničke medije, Hrvatskom kinotekom, Hrvatskim državnim arhivom, Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, Filmsko-kreativnim studijem VANIMA, Gradom Varaždinom, Sveučilištom Sjever, Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, Kinom Gaj i Gradskim muzejem Varaždin.

Naslovne fotografije: Dodjela diploma Škole medijske kulture 'Dr. Ante Peterlić'

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.