Preskoči na glavni sadržaj

Završilo 21. izdanje Škole medijske kulture 'Dr. Ante Peterlić' 

Prezentacijom programskih sadržaja u varaždinskom kinu Gaj završila je 21. Škola medijske kulture 'Dr. Ante Peterlić', koja se održavala od 18. do 28. kolovoza 2019. Škola se ubraja među pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije.

Svečanu prezentaciju programskih sadržaja otvorile su Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika Varaždina i  Sanja Zanki Pejić, voditeljica revijskih i obrazovnih programa HFS-a. 'Veseli nas što iz godine u godinu broj polaznika raste te će nam uskoro i Kino Gaj biti premalo. Jako nam je drago što je veliki broj polaznika iz Varaždina i okolice prepoznao važnost Škole te su se priključili u gotovo svih 11 radionica te vjerujemo da se na ovaj način zaista Varaždin etablira kao središte medijske pismenosti', rekla je Pejić

Predstavljanje programskih sadržaja 21. škole medijske kulture 'Dr. Ante Peterlić' započelo je otvaranjem izložbe portretnih fotografija autora, polaznika radionice za fotografiju voditelja Darija Petkovića, sa stručnim suradnikom Milivojem Kuharom, koja je postavljena u foajeu kina Gaj u Varaždinu, a nastavljeno živom izvedbom kratke predstave polaznika radionice dramske pedagogije voditeljice Marije Šorša, kojoj je ovo bio voditeljski debut na ŠMK.

Prvi stupanj seminara medijske kulture predstavila je polaznica Dragica Gajšak, pri tome prikazavši i kratak film o suštini njihovog rada što su ga, u svega dva dana, snimili i montirali pod vodstvom Mirjane Jukić i Katice Šarić, a sadržaje drugog stupnja približila nam je polaznica Maja Ferenec Kuća

O radu radionice osnova novinarstva, radijske reportaže i audiopriloga za internet govorila je voditeljica Višnja Biti koja je sa stručnim suradnikom Miroslavom Šebom dovela polaznike do reportaže Iz zvuka, o zvuku, do zvuka, a djelatnost radionice za scenarij (jedine u kojoj je nadmoćno bile više polaznika nego polaznica) predstavile su voditeljica Irena Krčelić, također debitantica na Školi, i redateljica Dalija Dozet koja je prema svakom od četiri nastala scenarija snimila kratak film, od kojih je jedan i prikazan.

Voditeljica radionice radioigre Vedrana Vrhovnik sa stručnom suradnicom Ankom Savić predstavila je rad polaznika koji su osmislili i snimili radio igru 'O strahu i krotitelju lavova' prema tekstu Melite Rundek, dok je prvi prikazani film u programu bio igrani Crvenkapica po vuku, s brojnim popratnim i ne samo dvostrukim konotacijama, što su ga snimili polaznici pod vodstvom redatelja Ivana - Gorana Vitez uz stručne suradnike Filipa Tota i Ivanu Rogić.

Polaznici radionice dokumentarnog filma pod vodstvom Tomislava Mršića, sa stručnim suradnicima Hrvojem Mršićem i Alanom Stankovićem, snimili su Nespokojne, uvjerljivo najmračniji film ove godine Škole medijske kulture, a polaznici radionice za montažu, koje su vodili još jedan debitantski par, Sara Gregorić i Tomislav Stojanović, sačinili su i prikazali četiri impresivne vježbe.

Sudionici radionice za kameru i snimanje voditelja Borisa Poljaka, sa stručnim  suradnicima Dinkom Radonić i Jerom Gruićem, napravili su snimateljsku vježbu uobličenu u kratki film Breaking news.

Radionicu za eksperimentalni film ove je godine, uz stručnog suradnika Ivana - Stepjana Lucića, vodio višestruki polaznik ŠMK i predsjednik Kinokluba Zagreb, redatelj Tomislav Šoban. Polaznici radionice su, uz njihovo vodstvo, snimili film Suprotno od gledati je slušati.

Radionicu za animirani film ove je godine vodila Jasminka Bijelić Ljubić, koja je nakon višegodišnje suradnje sa Školom prvi put u ulozi voditeljice. Radionicu je vodila sa stručnom suradnicom Monikom Vrtarić Vuk, a polaznici radionice za animirani film snimili su djelo naziva Leptir

Program Škole provodi se kao cjeloživotno obrazovanje i verificiran je od strane Ministarstva znanosti i  obrazovanja Republike Hrvatske uz pozitivno stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje. Navedeni program vrijedan je doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u našim školama, a prema izvješću Vijeća Europe jedan je od pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj i među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije.

Ove godine 21. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, održala se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza te a partnerima i pokroviteljima, Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Društvom hrvatskih filmskih redatelja, Agencijom za elektroničke medije, Hrvatskom kinotekom, Hrvatskim državnim arhivom, Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, Filmsko-kreativnim studijem VANIMA, Gradom Varaždinom, Sveučilištem Sjever, Pučkim otvorenim učilištem Varaždin i Kinom Gaj.

Naslovne fotografije: završetak 21. Škole medijske kulture 'Dr. Ante Peterlić'

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.