Preskoči na glavni sadržaj

Završila sedma Filmska RUNDA: Pisma na kraju šume osvojila prvu nagradu publike

Dodjelom nagrada završilo je 7. izdanje Filmske RUNDE. Glavni dio programa publici u Osijeku premijerno je predstavio domaće nagrađivane filmove, a ove se godine prvi put dodijelila i nagrada publike koju je osvojio kratkometražni animirani film Pisma na kraju šume autorice Jelene Oroz. 

U sklopu Festivalske RUNDE, publika je gledala filmove Babajanja Ante Z. Stolice, Kazneni udarac Roka Bičeka te tri filma osječkih autorica i autora koji su se u velikoj dvorani kina Urania osjećali kao kod kuće - Pisma na kraju šume Jelene Oroz, Mjesto susreta Antuna Baloga i Bonding Humanity (Perhaps Manifesto) Nine Bačun. Jelenina su se Pisma na kraju šume toliko "udomaćila" da su odnijela, ove godine po prvi puta dodijeljenu, nagradu publike.

“Zaista nisam očekivala! Prvo, cijeli je blok imao sjajne filmove, a drugo jer su Pisma po tematici i stilski više film za djecu tako da mi je nekako iskakao iz cijelog bloka. Jako sam sretna da ga je osječka publika nagradila, to mi priznanje baš znači, možda i više nego na nekim prestižnijim festivalima. Osijek je grad u koji se uvijek rado vraćam, ali nekako teško odlazim iz njega", rekla je Jelena Oroz.

Ovogodišnja Filmska RUNDA u fokus je stavila profesiju produkcije. Publika je gledala kratkometražne primjere dobre prakse, organizirana je trodnevna radionica produkcije, a oni koji tek razvijaju ideje i projekte, imali su prilike susresti se s renomiranim producentima.

Primjeri dobre prakse tradicionalno su podijeljeni u nekoliko dijelova programa pa je se u petak na rasporedu našlo šest međunarodnih i dva bloka studentskih filmova. Cherry Pop Film Festival i njegov pokretač Matej Beluhan u goste su donijeli nagrađivane filmove iz Francuske, Belgije, Danske, Srbije i SAD -a, a posebno zanimljive radove u kontekstu produkcije, donijela je Prijemna RUNDA: ADU. Publika je gledala sedam, uglavnom samostalno snimljenih i montiranih filmova nastalih u svrhu prijemnih ispita za Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. Osim toga, studenti osječke Akademije za umjetnost i kulturu nerijetko pronađu svoje mjesto u programu Studentske RUNDE. Ove je godine svoj eksperimentalni film Mjesta koja ne postoje publici predstavila Josipa Henizelman.

“Film se bavi prostorom. Zapravo sam snimala svoje apstraktne slike i oživljavala ih. Pomoću medija filma to postaju mjesta koja se mijenjaju, žive, pretvaraju, prolaze i kreću”, objasnila je na pozornici Josipa te zahvalila mentorima na podršci i pomoći.

Nakon dijela programa imenovanog prema ovogodišnjoj fokus profesiji, Fokus RUNDA: Produkcija, koji je posjetitelje upoznao s autorskom produkcijom "zakuhanom" u Blanku, Školi dokumentarnog filma Restarted i Kinoklubu Zagreb, o viđenom se, a i još neviđenom, dugo i moderirano razgovarali. Panel: Profi amater spojio je redatelja Tomislava Šobana i producenta Matiju Drnikovića s malom dvoranom kina Urania punom znatiželjnih pogleda, a oni su, sve ono što je do tada govorila slika, uobličili u riječi. Razgovarali su o profesionalnom i amaterskom bavljenju filmom, financiranju istih i svojim iskustvima i primjerima. Ovakav, minutažom nadograđen Q&A, inače svojstven Filmskoj RUNDI, posebno je zaintrigirao Matijinu publiku - polaznike Radionice razvoja filmskih i komplementarnih projekata koju je vodio u sklopu revije.

“U ova tri dana smo stvarno puno raspravljali i to mi se jako svidjelo. Uspjela sam si približiti cijeli svijet filma, pogotovo produkciju filmova, serija i video igara. Osjećam se inspirirano da se više potrudim i nešto u budućnosti kreativno stvorim”, istaknula je Ema Petrak, polaznica radionice.

Festival je održan uz podršku HAVC-a, DHFR-a, Zaklade "Kultura nova", grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Turističke zajednice grada Osijeka.

Naslovne fotografije: zatvaranje Filmske RUNDE 
(autor fotografija: Sebastijan Borovčak)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.