Preskoči na glavni sadržaj

Završeno snimanje Obrane i zaštite Bobe Jelčića

Nakon pet tjedana snimanja u Mostaru i Čapljini pala je posljednja klapa Obrane i zaštite, filmske priče o predrasudama, ljudskim slabostima i o sukobu pojedinca s društvom i sa samim sobom.

Radnja filma čiju režiju i scenarij potpisuje Bobo Jelčić smještena je u Mostar koji je i dvadeset godina nakon rata podijeljen na hrvatsku i bošnjačku stranu, a govori o Hrvatu Slavku i njegovoj dvojbi o odlasku na pogreb predratnom prijatelju, muslimanu.

Glavne uloge u filmu glume Bogdan Diklić, Nada Đurevska, Ivana Roščić, Izudin Bajrović, Vinko Kraljević, Rakan Rushaidat.

Cijenjeni kazališni i filmski redatelj i scenarist Bobo Jelčić poznat je po specifičnom pristupu scenskom djelu. S Natašom Rajković surađivao je na nizu nagrađivanih predstava (S druge strane, Promatranja, Usporavanja i Nesigurna priča), a njegov prvi dugometražni film Ono sve što znaš o meni (2005) prikazan je na Motovun Film Festivalu i Zagreb Film Festivalu.

Još u razvojnoj fazi, projekt Obrana i zaštita uvršten je među tri najbolja projekta na radionici Training Network održanoj u sklopu 14. međunarodnog filmskog festivala Black Nights u Tallinu 2010., a u zimskom roku 2012. godine dodijeljena mu je potpora Global Film Initiative, međunarodne platforme posvećene promicanju međukulturnih različitosti.

Na Obrani i zaštiti sudjelovali su i pomoćnik redatelja Radivoje Andrić, direktor fotografije Erol Zubčević i montažerka Ivana Fumić. Za scenografiju je zadužen Mario Ivezić, za kostimografiju Sanja Džeba, a majstorica maske je Ana Bulajić Črček.

Obrana i zaštita zajednički je projekt produkcijskih kuća Spiritus Movens iz Zagreba, Produkcije Kadar iz Širokog Brijega te Hrvatske televizije, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

Albume s fotografijama iz filma možete pronaći na Facebook stranici.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.