Preskoči na glavni sadržaj

Završeno snimanje dugometražnog igranog filma Prevoditeljica

Nakon pet tjedana snimanja na lokacijama u Osijeku, Baranji, Jasenovcu te u Karlovcu i okolici, u utorak, 15. ožujka, u Zagrebu je pala zadnja klapa filma Prevoditeljica redateljice Biljane Čakić Veselić, u produkciji Inter Filma i Hrvatske radiotelevizije.

Radnja filma koji govori o ratu iz perspektive glavne junakinje Vjere Kralj, obične žene suočene s ratnim užasima, odvija se u jesen i zimu 1991. godine, kada su se u Slavoniji vodile najžešće bitke. Vjera živi u svojoj razrušenoj kući na samoj liniji obrane Osijeka radeći kao sudski tumač. Vjerin muž odlazi u Zagreb kako bi bio što dalje od rata, njen sin Krsto želi biti što bliže bojišnici i javlja se u dobrovoljce.

U glavnim ulogama su Ksenija Marinković, Nenad Cvetko i debitant Hrvoje Perc, a u ostalim ulogama Vera Zima, Sreten Mokrović, Darko Milas, Nenad Palaček-Papageno, Goran Navojec, Sandra Lončarić, Vilim Matula, Sreten Mokrović, Bojan Navojec, Božidarka Frait, Mladen Vulić, Draško Zidar, Barbara Prpić, Aljoša Vučković i dr.

Scenarij, zasnovan na istinitim događajima, prema motivima zbirke pripovjedaka Frezije i još ponešto osječke spisateljice Lydije Scheuermann Hodak za film su, uz autoricu zbirke, adaptirali Branko Šomen i Biljana Čakić Veselić. Producent je Ivan Maloča, direktor fotografije Slobodan Trninić, scenograf Mario Ivezić, kostimografkinja Željka Franulović, majstorica maske Laura Buljan, a montažer filma je Veljko Segarić.

Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.