Preskoči na glavni sadržaj

Završen proljetni ciklus Filmske naSTAVe u kinu Tuškanac

Završene su radionice animiranog filma za osnovnoškolce u jutarnjem terminu i igranog filma u popodnevnom terminu, gdje su sudionici napravili svoje prve igrane i animirane filmove, a čija će se premijera održati u srpnju s filmovima zimskog i jesenskog ciklusa.

Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac jedinstven je filmsko obrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je potpuno besplatan.

Kako kažu polaznici u anketama, filmska nastava im pomaže u školi na raznim predmetima, da se bolje izražavaju i iznose svoje stavove, da razmišljaju analitički a najviše od svega im stvara sigurnost i potrebu za daljnjim kreativnim radom. 

Program je utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, prof. i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice Hrvatskoga filmskog saveza.

Na nastavi su uz svakodnevne projekcije i analize prikazanih filmova obrađeni sljedeći pojmovi: kadar, plan, scena, sekvenca, autorski kadar, subjektivni i objektivni kadar, kutovi snimanja, statična i dinamična kamera, ritam, montaža, scenarij, režija, prizorna i neprizorna glazba, filmski klasik, dokumentarni film, humor na filmu, ali i mnoge druge teme poput besplatnog obrazovanja, Platonove špilje i sl., ovisno o filmu koji je taj dan prikazan.

Nastavu su vodile dipl. montažerka Jelena Modrić i prof. hrvatskog jezika i medijske kulture Ana Đordić uz gosta iznenađenja. Posljednji dan radionice gostovao je Igor Bezinović, nagrađivani redatelj mlađe generacije koji je predstavio svoj dokumentarni film Blokada. Igor Bezinović je polaznicima radionice približio dokumentarni film, razgovarao s njima o nastanku ideje, detaljno razradio montažu filma te im dao savjete kako da sami snime svoj prvi dokumentarni film. Redatelj je pozdravljen pljeskom, a mnogi polaznici su tvrdili kako baš zbog njegovog dokumentarnog filma sada želi gledati još više dokumentaraca. 

U okviru Dana medijske pismenosti, 21. travnja od 10 do 14sati u kinu Tuškanac održat će se još jedan 'besplatan' dan Filmske naSTAVe. 

Naslovne fotografije: Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.