Preskoči na glavni sadržaj

Završen 24. Splitski filmski festival  / Međunarodni festival novog filma

Dodjelom nagrada završen je 24. Splitski filmski festival / Međunarodni festival novog filma, koji je trajao od 18. do 25. rujna. Među nagrađenim naslovima je i kratkometražni animirani film Petre Zlonoge, Jedan od mnogih te eksperimentalni Corpus Petre Pavetić Kranjčec. 

Pobjednik u Međunarodnoj konkurenciji dugometražnog filma je Present.Perfect kineske redateljice Shengze Zhu. Žiri je istaknuo da film 'otkriva složenost fenomena live streaminga kao društvene prakse. Predanost filma u prikazivanju marginaliziranih života s poštovanjem i humorom daje prostor glasovima koji se inače ne čuju. Istraživanje i predstavljanje ovih live stream 'voditelja' otkriva vrijednost i važnost on-line zajednica.'

Posebno priznanje žiri je dodijelio filmu Treća žena vijetnamske redateljice Ash Mayfair, erotskoj i brutalnoj povijesnoj drami o 14-godišnjakinji udatoj za bogatog, starijeg zemljoposjednika. 'Film uvodi pažljiv i senzualan način snimanja koji je usredotočen na likove svedene odnosno ograničene na svoje mjesto. Koristi suptilne vizualne metafore kako bi se naglasila ta njihova ograničenost', objasnio je žiri.

Pobjednica u Međunarodnoj konkurenciji kratkometražnog filma je hrvatska redateljica Petra Zlonoga za film Jedan od mnogih.

'Uzevši u obzir umjetničku viziju Split Film festivala, odabrali smo ovaj film kao ovogodišnjeg pobjednika u konkurenciji kratkog filma. Iako jednostavan u svojoj osnovi, film ne odbacuje kompleksnosti svog poetičnog, jedinstvenog izričaja. Njegov organski tok pruža osjećaj umjetničkog djela koje živi vlastiti život, neprekidno preispitujući mjesto pojedinca u svemiru, neminovno pitanje identiteta', rekao je žiri o filmu Jedan od mnogih.

Posebno priznanje dobio je kratki film Jo e pu argentinsko-bolivijskog redatelja Roberta Barberyja.

'Barberyjev hrabri kratki film intenzivno je i autentično djelo s izvanrednim glumačkim ostvarenjima. Film koji je također vrlo živ, naglašen mračnom fotografijom i snažnim zvukom. Slika je upotpunjena bogatom naracijom, s velikom pažnjom usmjerenom na detalje. Izvrstan prvijenac', stoji u objašnjenju žirija.

Nagrada 'Ivan Martinac' ove godine se dodjeljuje kratkom eksperimentalnom filmu Corpus Petre Pavetić Kranjčec koji s 'krajnjim povjerenjem u specifične izražajne mogućnosti medija pokretnih slika odašilje željenu estetiku. Premošćujući vrijeme ukazuje na snagu čistoće medijskog izraza koji i danas snažno djeluje krčeći put prema mogućnostima nadolazeće budućnosti svih oblika vizualne komunikacije'.

Više o nagrađenim naslovima pronađite na službenoj stranici Splitskog filmskog festivala

Naslovna fotografija: scena iz filma Jedan od mnogih

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.