Preskoči na glavni sadržaj

Završen jubilarni 10. VAFI i RAFI festival

Svečanom dodjelom priznanja u palači Herzer i projekcijom filma nastalim na radionici stop animacije, završio je ovogodišnji 10. VAFI & RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih. Drugu godinu za redom održan je u dva grada – Varaždinu i Rijeci. 

U šest dana festivala prikazana su 162 animirana filma iz cijelog svijeta, a kao i svake godine dodijeljena su priznanja najboljima. Žiri u sastavu: Marko Dješka, Eva Cvijanović i Vassilis C. Karamitsanis odlučili su da su pobjednici VAFI sekecije: u MINI kategoriji Problemi sa solarnim sustavom ili misterija crne rupe iz Rusije, u MIDI kategoriji Zmajevi Marittena iz Tajvana i u MAXI kategoriji Selfie iz Slovenije. 

Filmovi RAFI sekcije prikazivani su u Rijeci gdje je dječji žiri odlučio da su najbolji: u kategoriji 0-6 film Cat Lake City iz Njemačke, u kategoriji 7-10 film Oblačno iz Češke, zatim od 11-14 film Veliki vuk i mali vuk iz Francuske, te u kategoriji od 15-18 film Klub mrlja također iz Francuske.

VAFI & RAFI je prepoznat u svijetu kao festival koji pridaje pažnju temama koje se bave djecom i dječjim pravima, što su prepoznali UNICEF Hrvatska i Ured pravobraniteljice za djecu RH, a ove se godine žiriju Plavog VAFI-ja priključila i Agencija za elektroničke medije sa svojim portalom medijskapismenost.hr. Žiri u sastavu Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu, Marina Knežević Barišić iz ureda UNICEF-a za Hrvatsku te Ana Dokler ispred portala medijskapismenost.hr, Plavi VAFI dodjelio je filmu Plesanje za sebe koji je stigao iz Kine.

Ove je godine osim VAFI i RAFI sekcija uvedena i nova treća sekcija. RAFI APP posvećena je animacijama u mobilnim aplikacijama. Riječ je o spoju sadržaja, tehnologije i animacije gdje se želi nagraditi studio koji posvećuje dovoljno pažnje djeci, a dobitnik prvog  RAFI APP-a je studio iz Zagreba 'Recircle'. 

U  prostorima riječkog RiHuba održana je godišnja konferencija platforme Youth cinema network koja je okupila predstavnike 35 svjetskih filmskih festivala posvećenih mladima i za mlade. Konferencija se svake godine održava u drugoj zemlji, a ove je godine upravo Hrvatska odabrana za domaćina pa se dio konferecije održao u Rijeci i Varaždinu kao poprati program festivala. Youth Cinema Network je mreža filmskih festivala mladih te organizacija i nastavnika medijske kulture (edukatora) koja potiče i poboljšava filmsko stvaralaštvo mladih. 

U Varaždinu i u Rijeci bila je postavljena izložba animatora Veljka Popovića i poznatog splitskog umjetnika Vaska Lipovca, na kojoj je prikazan proces stvaranja animiranog filma Biciklisti - od crteža do filma. Kao i u Rijeci i u Varaždinu je održana 3-dnevna radionica stop animacije za djecu koju su vodile Morana Bunić i Karla Skok, bivše 'vanimatorice',  danas studentice Akademije likovne u Zagrebu, a film koji su djeca napravila prikazan je na zatvaranju festivala u palači Herzer.

Zemlja partner idućeg izdanja VAFI & RAFI festivala 2020. godine, bit će Irska čiji je grad Galway uz Rijeku odabran za Europsku prijestolnicu kulture 2020. 

Pokrovitelji festivala su grad Varaždin, grad Rijeka, Varaždinska županija, Primorsko-goranska županija, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, TZ grada Varaždina i TZ Varaždinske županije, a ovogodišnjem pokroviteljstvu jubilarnog izdanja Festivala pridružio se i Ured predsjednice RH. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.