Preskoči na glavni sadržaj

Zatvoren 69. Pulski filmski festival: Velika zlatna arena Zbornici Sonje Tarokić; Zlatna vrata Pule filmu Nosila je rubac črleni Gorana Dukića

U subotu, 23. srpnja održala se svečanost dodjele nagrada na zatvaranju 68. Pulskog filmskog festivala. Velika zlatna arena, koja se dodjeljuje najboljem domaćem filmu festivala, pripala je Zbornici Sonje Tarokić. Publika je najboljim filmom Hrvatskog programa proglasila Nosila je rubac črleni Gorana Dukića, a najboljim filmom međunarodnog programa Ljeto kada sam naučila letjeti Radivoja Andrića. 

O najboljim filmovima u Hrvatskom programu odlučivali su austrijski redatelj oskarovac Stefan Ruzowitzky, prošlogodišnji dobitnik Velike zlatne arene Zrinko Ogresta, glumica Marija Škaričić, britanska kritičarka Rita Di Santo te montažer Miran Miošić.

Ocjenjivački sud hrvatskog programa odluku o nagradama donio je jednoglasno, a Velika zlatna arena za najbolji film dodijeljena je filmu Zbornica, redateljice Sonje Tarokić, produkcijske kuće Kinorama, producentice Ankice Jurić Tilić.

“Dva sata koja smo proveli u toj školi osjećali smo njezin miris, atmosferu, prisjetili smo se svih sitnih detalja iz naših školskih dana; vjerovali smo svakom liku, a svaki smo problem, i velik i malen, u svakom trenutku osjećali zajedno s pedagogicom. Nakon dva sata smo pomislili: kakvo divno iskustvo, kakav divan film!” stoji u obrazloženju ocjenjivačkog suda.

Osim Velike zlatne arene, Zbornica je osvojila i Zlatne arene za režiju (Sonja Tarokić), najbolju glavnu mušku ulogu (Stojan Matavulj), najbolju sporednu žensku ulogu (Nives Ivanković), montažu (Borna Buljević) te nagradu ocjenjivačkog suda kritike za najbolji film u Hrvatskom programu. 

Najbolju žensku ulogu u Hrvatskom programu ostvarila je Lana Barić koja je utjelovila Vesnu u filmu Glava velike ribe Arsena Oremovića

Zlatnu arenu za najbolji scenarij osvojili su David Kapac i Andrija Mardešić za film Stric. Isti je film osvojio i Zlatnu arenu za najbolju kostimografiju (Ana Savić Gecan). 

Publika je najvišom ocjenom (4,57) ocijenila film Nosila je rubac črleni Gorana Dukića, kojem je, tako, pripala nagrada Zlatna vrata Pule. Ocjenjivački sud Hrvatskog programa film je nagradio i Zlatnom arenom za najbolju sporednu mušku (Ljubo Zečević). 

Nagradu Breza za najbolju debitanticu festivala osvojila je scenaristica i redateljica Nina Violić za film Baci se na pod

Ocjenjivački sud Međunarodnog programa (Danica Čurčić, Jure Pavlović i Christian Routh) Zlatnu arenu za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji dodjelio je Snježani Sinovčić Šiškov za film Ljeto kada sam naučila letjeti redatelja Radivoja Andrića (hrvatska koproducentica je Ankica Jurić Tilić, Kinorama). 

Zlatna arena za najbolju manjinsku hrvatsku koprodukciju pripala je filmu Dani suše redatelja Emina Alpera (hrvatska koproducentica je Anita Juka, 4Film). Isti je naslov proglašen i najboljim filmom Međunarodnog programa te je osvojio i nagradu ocjenjivačkog suda kritike za najbolju film u Međunarodnom programu. 

U nastavku slijedi popis nagrađenih uz obrazloženja žirija: 

 HRVATSKI PROGRAM      

Ocjenjivački sud: Stefan Ruzowitzky (predsjednik), Rita Di Santo, Miran Miošić, Zrinko Ogresta i Marija Škaričić

1. Zlatna arena za oblikovanje zvuka dodjeljuje se Frani Homenu za film Punim plućima redatelja Radislava Jovanova Gonza.

"Možete zatvoriti oči, ali ne možete zatvoriti uši: nikad ne podcjenjujte zvuk – sjajna fotografija, sjajna gluma: a sjaje zbog sjajnog zvuka!"

2. Zlatna arena za masku dodjeljuje se Ani Bulajić Črček za film Illyricvm redatelja Simona Bogojevića Naratha.

"Jesu li Iliri, Liburni i Dalmati bolji od Apaša, Mohikanaca i Čeroka? Naravno – samo im pogledajte lica!"

3. Zlatna arena za kostimografiju dodjeljuje se Ani Savić Gecan za film Stric redatelja Davida Kapca i Andrije Mardešića.

"Sjajan kostim glumcu može pomoći da se nađe u svojem liku – ovi su kostimi sjajni, stilizirani izgled filma je sjajan, glumci su sjajni."

4. Zlatna arena za najbolju sporednu mušku ulogu dodjeljuje se Ljubi Zečeviću za ulogu Jože u filmu Nosila je rubac črleni redatelja Gorana Dukića.

"Ovo je arhetipsko lice ruralne Hrvatske! Ne – ovo je lice nevjerojatno svestranog glumca!"

5. Zlatna arena za najbolju sporednu žensku ulogu dodjeljuje se Nives Ivanković za ulogu Vedrane u filmu Zbornica redateljice Sonje Tarokić.

"Kakva silina na ekranu! Istovremeno nas je odvratila i privukla, uplašila i nasmijala. Oduševila nas je, ali ne želimo da nam bude ravnateljica."

6. Nagrada Breza za najboljeg debitanta dodjeljuje se scenaristici i redateljici Nini Violić za film Baci se na pod.

"Želimo gledati više ovakvih osjećajnih analiza emocija i veza, ljubavi i nedostatka ljubavi, želimo gledati još briljantne glume, više genijalnih klinaca poput Brune Frketića Bajića, želimo gledati još filmova Nine Violić."

7. Zlatna arena za montažu dodjeljuje se Borni Buljeviću za film Zbornica redateljice Sonje Tarokić.

"Je li ovo dokumentarni ili igrani film? Briljantna montaža prizora i zvukova te glazbe uvodi nas u taj svijet i školsku svakodnevicu pretvara u uzbudljivo i emotivno putovanje!"

8. Zlatna arena za fotografiju dodjeljuje se Stanku Hercegu za film Punim plućima redatelja Radislava Jovanova Gonza. 

"Kakav vatromet sjajnih vizualnih ideja! I što je još bolje: nisu čisti larpurlartizam, nego pomažu u pričanju ove sjajne priče o ponovnom okupljanju prijatelja."

9. Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu dodjeljuje se Stojanu Matavulju za ulogu Siniše u filmu Zbornica redateljice Sonje Tarokić.

"Svi smo imali takvog nastavnika, svi smo ga mrzili – ali volimo kad netko prikaže njegov karakter na ovako briljantan način."

10. Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu dodjeljuje se Lani Barić za ulogu Vesne u filmu Glava velike ribe redatelja Arsena Oremovića.

"Kad glumica osvoji ovu nagradu bez 'velikih' dramatičnih scena, bez plakanja, vikanja ili živčanih slomova, onda nas je uvjerila svojom autentičnosti."

11. Zlatna arena za scenarij dodjeljuje se Andriji Mardešiću i Davidu Kapcu za film Stric redatelja Davida Kapca i Andrije Mardešića.

"Božić s obitelji, pečena purica, božićna jelka i darovi – samo briljantan scenarist to može pretvoriti u noćnu moru užasa, perverzija i apsurda."

12. Zlatna arena za režiju dodjeljuje se Sonji Tarokić za film Zbornica.

"U gotovo svakoj kategoriji ostvarenja u filmu Zbornica bila su izvanredna – gluma, izgled, zvuk – možda zašto što je režija bila izvanredna!"

13. Velika zlatna arena za najbolji film dodjeljuje se filmu Zbornica redateljice Sonje Tarokić, produkcijske kuće Kinorama, producentice Ankice Jurić Tilić.

"Dva sata koja smo proveli u toj školi osjećali smo njezin miris, atmosferu, prisjetili smo se svih sitnih detalja iz naših školskih dana; vjerovali smo svakom liku, a svaki smo problem, i velik i malen, u svakom trenutku osjećali smo zajedno s pedagogicom. Nakon dva sata smo pomislili: kakvo divno iskustvo, kakav divan film!"

 MEĐUNARODNI PROGRAM    

Ocjenjivački sud Međunarodnog programa: Danica Čurčić, Jure Pavlović i Christian Routh

1. Zlatna arena za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji dodjeljuje se Snježani Sinovčić Šiškov za film Ljeto kada sam naučila letjeti redatelja Radivoja Andrića.

"Zlatna arena za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji ide Snježani Sinovčić Šiškov za topao, srdačan i životni portret tete koja liječi generacijske i etničke razlike u ovom šarmantnom filmu o odrastanju."

2. Zlatna arena za najbolju manjinsku hrvatsku koprodukciju dodjeljuje se filmu Dani suše redatelja Emina Alpera.

"Žiri je bio oduševljen ovim napetim i vizualno zapanjujućim trilerom koji se suočava s temama homofobije, lokalne korupcije i mentaliteta mafije. Uznemirujuća narativna otkrića grade se prema vrhuncu koji će publiku zasigurno držati na rubu sjedala."

3. Posebno priznanje ocjenjivačkog suda dodjeljuje se filmu Vizija leptira redatelja Maksima Nakonečnog.

"Ovaj film je snažan prikaz žene vojnika koja se bori s prilagodbom svome životu nakon što je bila silovana kao ratna zarobljenica. Film autentično prenosi brutalne psihološke posljedice rata i krajnje je relevantan za naše vrijeme."

4. Zlatna arena za najbolji film dodjeljuje se filmu Dani suše redatelja Emina Alpera.

"Žiri je bio oduševljen ovim napetim i vizualno zapanjujućim trilerom koji se suočava s temama homofobije, lokalne korupcije i mentaliteta mafije. Uznemirujuća narativna otkrića grade se prema vrhuncu koji će publiku zasigurno držati na rubu sjedala."

Cjelokupni popis nagrada možete pronaći na stranici Pulskog filmskog festivala

Naslovne fotografije: dodjela nagrada 69. Pulskog filmskog festivala
(sve fotografije sa svečanosti dodjele možete pogledati u galeriji Pulskog filmskog festivala)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.