Preskoči na glavni sadržaj

Zatvoren 68. Pulski filmski festival: Velika zlatna arena Plavom cvijetu Zrinka Ogreste, Murini Antonete A. Kusijanović nagrada publike 

U petak, 23. srpnja održala se svečanost dodjele nagrada na zatvaranju 68. Pulskog filmskog festivala. Velika zlatna arena, koja se dodjeljuje najboljem filmu festivala, pripala je filmu Plavi cvijet Zrinka Ogreste. Publika je najveću ocjenu u Hrvatskom programu dala Murini Antonete Alamat Kusijanović. Zlatna arena za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji pripala je producentici Ankici Jurić Tilić za film Baksuzno bubanje ili bezumni pornić Radua Judea. 

Uz Veliku zlatnu arenu, Plavi cvijet osvojio je i Zlatne arene za najbolju režiju (Zrinko Ogresta) te za najbolju glavnu žensku ulogu (Vanja Ćirić). 

Osim nagrade publike, odnosno Zlatna vrata Pule, Murini je pripala i Zlatna arena za najbolju sporednu žensku ulogu (Danica Ćurčić), a redateljica i scenaristica Antoneta Alamat Kusijanović dobila je Nagradu Breza za najboljeg debitanta. Podsjetimo, Murina je otvorila Pulski filmski festival nekoliko dana nakon što je na Filmskom festivalu u Cannesu osvojila Zlatnu kameru (Camera d'Or). 

Filmu Zora Dalibora Matanića otišle su četiri Zlatne arene: za montažu (Tomislav Pavlic), kameru (Marko Brdar), glazbu (Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz) te za oblikovanje zvuka (Mirko Perri, Julij Zornik). 

Zlatna arena za najbolji scenarij pripala je Sandri Antolić, Ognjenu Sviličiću i Branku Schmidtu za film A bili smo vam dobri Branka Schmidta. Za isti je film Rene Bitorajac osvojio Zlatnu arenu za najbolju glavnu mušku ulogu. 

U konkurenciji Međunarodnog programa Zlatna arena za najbolji film pripala je naslovu Nigdje posebno redatelja Uberta Pasolinija. Istom je filmu publika dodijelila diplomu za najbolji naslov u Međunarodnom programu, s ocjenom 4,86.  

Zlatna arena za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji dodijeljena je Ankici Jurić Tilić za film Baksuzno bubanje ili bezumni pornić redatelja Radua Judea. Potonji je film također proglašen najboljom manjinskom hrvatskom koprodukcijom. Baksuzno bubanje je, podsjetimo, dobitnik glavne nagrade 71. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, Zlatnog medvjeda

U nastavku slijedi popis nagrađenih uz obrazloženja žirija: 

 HRVATSKI PROGRAM  

Ocjenjivački sud: Paweł Pawlikowski, (predsjednik), Zrinka Cvitešić, Danilo Šerbedžija, Mirko Pivčević i Mimi Plauché

1. Zlatna arena za oblikovanje zvuka dodjeljuje se Mirku Perriju i Juliju Zorniku za film Zora redatelja Dalibora Matanića. "Za veliki doprinos atmosferi. Odlično ukomponirani zvuk zajedno sa slikom pruža snažan audiovizualan doživljaj."

2. Zlatna arena za glazbu dodjeljuje se Alenu Sinkauzu i Nenadu Sinkauzu za film Zora redatelja Dalibora Matanića. "Za originalnu i inventivnu filmsku glazbu koja obogaćuje fotografiju, atmosferu i mističnost filma."

3. Zlatna arena za najbolju sporednu žensku ulogu dodjeljuje se Danici Ćurčić za ulogu Nele u filmu Murina redateljice Antonete Alamat Kusijanović. "Za prikazivanje žene razapete između svojih obveza i snova, između 'obveza' i 'želja', između onog što 'ima' i onoga što joj je 'potrebno'."

4. Nagrada Breza za najboljeg debitanta dodjeljuje se scenaristici i redateljici Antoneti Alamat Kusijanović za film Murina. "Za zreo način pripovijedanja mučne obiteljske priče te sukoba stvarnog života i onog o kojem se sanja."

5. Zlatna arena za montažu dodjeljuje se Tomislavu Pavlicu za film Zora redatelja Dalibora Matanića. "Zbog nenametljivog ritma rezova koji stvaraju osjećaj začudnosti i nadolazeće prijetnje."

6. Zlatna arena za kameru dodjeljuje se Marku Brdaru za film Zora redatelja Dalibora Matanića. "Za jaku atmosferu koju Brdar dovodi do granice vidljivosti te ju kontrolirano koristi u interijeru i eksterijeru."

7. Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu dodjeljuje se Reneu Bitorajcu za ulogu Dinka u filmu A bili smo vam dobri redatelja Branka Schmidta. "Za bravurozni portret heroja odbačenog od društva i obitelji."

8. Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu dodjeljuje se Vanji Ćirić za ulogu Mirjane u filmu Plavi cvijet redatelja Zrinka Ogreste. "Za suzdržan i iskren portret žene zarobljene u svakodnevici lišenoj osobnog zadovoljstva."

9. Zlatna arena za scenarij dodjeljuje se Sandri Antolić, Ognjenu Sviličiću i Branku Schmidtu za film A bili smo vam dobri redatelja Branka Schmidta. "Bavi se gorućom suvremenom problematikom, uz moćnog protagonista, mnoštvo bogatih i originalnih likova, kao i nekoliko jakih i živopisnih dijaloga."

10. Zlatna arena za režiju dodjeljuje se Zrinku Ogresti za film Plavi cvijet. "Nenametljiva ruka redatelja daje osjećaj kao da se priča razvija sama od sebe. Bez velikih dramskih efekata uspio je doprijeti do naših osjećaja."

11. Velika zlatna arena za najbolji film dodjeljuje se filmu Plavi cvijet redatelja Zrinka Ogreste, produkcijske kuće Inter film producenta Ivana Maloče. "Postoje riječ koje nikada ne izgovorimo, osjećaji koje ne stignemo podijeliti te praznina koja ostaje iza onih koji nas napuste."

Glasovanjem za Hrvatski program, publika je dodijelila nagradu publike Zlatna vrata Pule filmu Murina redateljice Antonete Alamat Kusijanović produkcijske kuće Antitalent i RT Features, s prosječnom ocjenom 4,55.

 MEĐUNARODNI PROGRAM  

Ocjenjivački sud Međunarodnog programa: Ben Hopkins, Lana Barić, Rada Šešić

1. Zlatna arena za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji dodjeljuje se Ankici Jurić Tilić za film Baksuzno bubanje ili bezumni pornić redatelja Radua Judea. "Zlatna arena za najbolji hrvatski doprinos manjinskoj koprodukciji dodjeljuje se strastvenoj filmskoj djelatnici koja uvijek prepoznaje dobar projekt i pomaže u podizanju profila hrvatskog filma na svjetskoj sceni."

2. Zlatna arena za najbolju manjinsku hrvatsku koprodukciju dodjeljuje se filmu Baksuzno bubanje ili bezumni pornić redatelja Radua Judea. "Originalan i neobičan film koji nas neprestano iznenađuje svojim idejama i koji je istovremeno intelektualno uzbudljiv, lucidan ali i urnebesno smiješan."

3. Posebno priznanje ocjenjivačkog suda dodjeljuje se redateljici Jenni Toivoniemi za film Društvene igre. "Ocjenjivački sud daje Posebno priznanje scenaristici i redateljici filma koja briljantno vodi veliku i vrlo talentiranu glumačku ekipu, te unutar ograničenog prostora kreira uzbudljivu dramu koja je istovremeno i razotkrivajuća i zabavna."

4. Zlatna arena za najbolji film dodjeljuje se filmu Nigdje posebno redatelja Uberta Pasolinija. "Film koji s odmjerenom senzibilnošću govori o vrlo ozbiljnoj i teškoj temi, i u kojem su sve glumačke izvedbe impresivno uvjerljivo ostvarene. Bez jeftinog manipuliranja, film nas je duboko dirnuo te smo o njemu razmišljali još dugo nakon odjavne špice. Zlatna arena za najbolji film dodjeljuje se filmu Nigdje posebno."

Publika je, glasovanjem za Međunarodni program, dodijelila diplomu filmu Nigdje posebno redatelja Uberta Pasolinija produkcijskih kuća Picomedia, Digital Cube i NSL s RAI Cinema, s prosječnom ocjenom 4,86.

Ostale nagrade

U Međunarodnom programu, Hrvatski audiovizualni centar dodjeljuje posebno priznanje ekipi filma Južni vjetar 2 – Ubrzanje u znak zahvalnosti za zajednički razvoj koprodukcija i publike. Nagradu je na svečanoj dodjeli 23. srpnja uručio ravnatelj HAVC-a, Chris Marcich, a primila ju je producentica filma, Tatjana Žeželj Gojković

Na svečanosti je i kazališnom i filmskom glumcu Zdenku Jelčiću uručena Nagrada Fabijan Šovagović koju Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodjeljuje glumici ili glumcu čije je djelo ostavilo trajni trag u povijesti hrvatskog filma.

Na zatvaranju festivala dodijeljene su i nagrade ocjenjivačkog suda kritike (Magdalena Miedl, Nenad Polimac, Mihai Fulger). Kritika je Nagradu za najbolji film u Hrvatskom programu dodjelila Plavom cvijetu Zrinka Ogreste, a u Međunarodnom programu filmu U limbu Bena Sharrocka

Tijekom trajanja festivala, prije projekcije filma A bili smo vam dobri u Areni, direktoru je filmskih ekipa i vođi snimanja, koji je cijeli život proveo na filmskom setu brojnih hrvatskih i svjetskih produkcija, Milanu Stanišiću, dodijeljena Nagrada Dragutin Nusshol za cjeloživotni doprinos kinematografiji. Nagrada je ustanovljena od strane Hrvatskog društva filmskih djelatnika, povodom prošlogodišnje 70. obljetnice postojanja,  a dodjeljivat će se jednom godišnje članu Društva koji je svojim djelovanjem zadužio hrvatsku, ali i svjetsku kinematografiju i to u pravilu iz struka koje nisu autorske nego one "iza kamera". Ovogodišnjem, prvom dobitniku, Milanu Stanišiću nagradu je uručio redatelj Ivan Goran Vitez.

Prije projekcije filma Plavi cvijet na Pulskom filmskom festivalu Marku Zdravkoviću-Kuncu, osnivaču i predsjedniku Pulske filmske tvornice za doprinos pulskoj filmskoj kulturi, uručena je Nagrada Marijan Rotar. Nagradu dodjeljuje Javna ustanova Pula Film Festival. 

Večer u Areni 22. srpnja započela je dodjelom godišnje Nagrade Nikola Tanhofer koju dodjeljuje Hrvatska udruga filmskih snimatelja za najznačajnija postignuća na području filmske slike. Nagrada se dodjeljuje u tri kategorije, a odluke za proteklu godinu donio je žiri u sastavu: Mario Sablić, Goran Mećava i Branko Linta. Za kategoriju kratkometražne filmske forme nagrada je dodijeljena Tomislavu Sutlaru. Nagradu Nikola Tanhofer za najbolju kameru u dugometražnom igranom filmu dobio je Mirko Pivčević za film Tereza37, a treću Nagradu Nikola Tanhofer u kategoriji TV serija Igor Martinović.

Sve detalje o nagradama možete saznati na stranicama Pulskog filmskog festivala

Naslovne fotografije: dodjela nagrada Pulskog filmskog festivala
(*sve fotografije dodjele nalaze se ovdje)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.