Preskoči na glavni sadržaj

Započelo snimanje dugometražnog filma Iskupljenje redateljice Sonje Prosenc 

Ovog je tjedna u Sloveniji počelo snimanje novog dugometražnog filma slovenske redateljice Sonje Prosenc, Iskupljenje, koji koproducira Tamara Babun iz hrvatske producentske kuće Wolfgang&Dolly.

Iskupljenje, odnosno Odrešitev je treći dugometražni igrani film redateljice i scenaristice Sonje Prosenc koji se počeo snimati ovog tjedna u Sloveniji. Crnohumorna drama prati naizgled savršenu obitelj koju čine muž i žena Olivia i Aleksander te njihova kći Agatha. Dolaskom 25-godišnjeg Juliana životi im se okreću naglavačke i otkriva se nefunkcionalnost njihovih međusobnih odnosa. Iskupljenje kroz humor istražuje temu emocionalno ispražnjenih elita i smješta je u kontekst suvremenih društvenih problema.

Glavne uloge u filmu tumače Katarina Stegnar, Marko Mandić, Mila Bezjak i francuski glumac Aliocha Schneider. Ulogu u filmu ima i hrvatska glumica Judita Franković Brdar koja se, tumačeći glavnu žensku ulogu, pojavila u nagrađivanom kratkom igranom filmu Raj iz 2019., a koji je također režirala Sonja Prosenc. Uz navedene glumce tu su još Kristoffer Joner, Jure Henigman, Ana Djurić - Konstrakta i Matija Vastl.

Ekipu koja stvara Iskupljenje čine profesionalci iz Slovenije, Hrvatske, Francuske, Italije, Norveške i Srbije. Direktor fotografije je Mitja Ličen iz Slovenije, iz Hrvatske na filmu rade montažerka Ivana Fumić, scenografkinja Tajana Čanić Stanković te kostimografkinja Dubravka Skvrce koja surađuje s talijanskom kostimografkinjom Gildom Venturini, a za masku su zaslužne Tina Šubic iz Srbije i Lija Ivančič iz Slovenije.

Projekt Sonje Prosenc su podržale i Italija, Norveška, Srbija i Hrvatska. Producent filma je producentska kuća Zavod Mono o na čelu s Rokom Sečenom. Koproducenti filma su Incipit Film iz Italije, Incitus film iz Norveške, Wolfgang&Dolly iz Hrvatske (koproducentica je Tamara Babun) i Living Pictures iz Srbije.

Film je razvijen uz potporu Medijskog potprograma Kreativne Europe, norveških regionalnih fondova Rogaland Filmkraft i Mediefondet Zefyr te SFC-a. Sonja Prosenc razvila je scenarij na Eurimages Pop Up Film Residency u Parizu.

Uz SFC, produkciju filma velikodušno su podržali talijansko Ministarstvo kulture i Friuli-Julian Film Commission (FJK). Ostali sufinancijeri su Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Filmski centar Srbije, Audio-vizualni fond FJK i TV Slovenije. Film je također podržao ARRI.

Naslovne fotografije: snimanje film Iskupljenje

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.