Preskoči na glavni sadržaj

Zakažite svoj filmski Rendez-vous u 22 kina diljem Hrvatske!

Od 12. do 22. rujna 2019. u hrvatskim će se kinima po peti put zavrtjeti Rendez-vous au cinéma, program probranih ostvarenja klasične i suvremene francuske kinematografije. Ovogodišnje izdanje donosi i popratne edukativne sadržaje, a u goste dolaze francuska redateljica Dominique Cabrera i književnica Maylis de Kerangal, autorice filma Magistrala Kennedy. Peti Rendez-vous organiziraju Francuski institut u Hrvatskoj, Kino mreža i Hrvatski audiovizualni centar, uz stručnu podršku filmsko-obrazovnog programa Sedmi kontinent.

Na programu je ove godine šest vrsnih naslova – dva klasika Louisa Mallea, dva suvremena naslova na temu Mediterana, te po jedan nagrađivani animirani i dokumentarni film. Zagrebačkoj i splitskoj publici uz projekciju filma Magistrala Kennedy predstavit će se osobno redateljica i scenaristica Dominique Cabrera i autorica romana koji je poslužio kao predložak za film, Maylis de Kerangal. Kako ističe Cabrera – “S Magistrale Kennedy u Marseilleu, mladi skaču u more vrišteći, smijući se. Gledala sam ih, učila od njih i vidjela sve one koji su poput njih diljem Mediterana, još od vremena stare Grčke, s tolikim žarom skakali u prazno. Mladost Mediterana gleda nas s visokih stijena. Vječna, ide prema naprijed iz užitka, iz ljepote, iz geste, leti i vara smrt. Ali danas ne mogu gledati Mediteran bez da vidim njegove duhove, duhove mladih bića koji se u njemu utapaju u potrazi za boljim životom.” Razgovor s gošćama na rasporedu je 12. rujna u Zagrebu, u sklopu otvaranja programa u kinu Metropolis (Muzej suvremene umjetnosti) te 13. rujna u Splitu, u kinu Bačvice. 

U sklopu aktivnosti HAVC-ovog Projekta filmske pismenosti te uz stručnu podršku filmsko-obrazovnog programa Sedmi kontinent udruge Djeca susreću umjetnost ove godine po prvi put uz naš filmski program nudimo i mogućnost organiziranja popratnih edukativnih sadržaja: uz animirani naslov Crvena kornjača oblikovan je metodički priručnik za više razrede osnovne škole, autorica kojega je stručnjakinja za filmsku pedagogiju dr. sc. Marina Gabelica, predavačica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu i stalna suradnica Sedmog kontinenta. Pomoću priručnika i popratnih vizualnih materijala nastavnici će moći održati metodički sat u svojem lokalnom kinu, a i nastaviti raspravljati o filmu u školi. Crvena kornjača, autora Michaela Dudok de Wita, nominirana je za Oscara u kategoriji dugometražnog animiranog filma 2017., a godinu ranije osvojila je posebno priznanje žirija u programu Un certain regard na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu. Ova fantastična priča o čovjeku i prirodi ujedno je prva velika međunarodna koprodukcija znamenitog japanskog anime-studija Ghibli. 

Klasični naslovi koje ćemo ove godine prikazivati djela su velikana francuske kinematografije Louisa Mallea. Prvi, Lift za gubilište iz 1958. godine, kriminalistički je klasik sa samoga početka Novog vala i Malleov redateljski prvijenac. U naslovnoj ulozi je legendarna Jeanne Moreau, dok je originalnu glazbu za film skladao nezaboravni jazz velikan Miles Davis. Drugi klasik našeg pregleda Malleovog opusa je Zazie u metrou, nastao po književnom predlošku Raymond Queneaua – komedija s elementima fantastike, mnoštvom neobičnih likova u šašavim situacijama u pariškom metrou.

Uz Magistralu Kennedy, drugi suvremeni naslov u tematskom fokusu na Mediteran jest film Otisnuti se iz 2017. godine, redatelja Gaëla Morela, socijalna drama o sredovječnoj Francuskinji, radnici u tekstilnoj industriji, koja pred prijetnjom otkazom bira još gore plaćeni posao za istog poslodavca u Maroku, odabravši tako novi neizvjesni život na drugoj obali istoga mora.

Posljednji naslov ovogodišnjeg programa je višestruko nagrađivani dugometražni dokumentarni film Makala Emmanuel Grasa iz 2017. Film je to koji prikazuje suvremeni Kongo, njegove ljepote narušene čovjekovom prisutnošću, surovost svakodnevice kroz sudbinu proizvođača ugljena.

Peti Rendez vam zakazujemo u: Dom kulture Grada Preloga, Kinoteka Zlatna vrata, Kino Gaj Varaždin, Kino Valli, Kinematografi Dubrovnik, Kino 30. svibnja, Daruvar, Kino Moslavina Kutina, Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković Nova Gradiška, Kino Pazin, Kino Slatina, Kino Zelina, Kino Gorica Velika Gorica, Kino Zabok, Centar za kulturu Čakovec, Kino Kinoteka, Kino Samobor, Kino Urania, Art-kino MetropolisArt-kino Croatia, Kino Velebit Koprivnica, Ljetno kino BačviceKino Mediteran Hvar i Gradsko kino Sinj

Rasporede projekcija potražite na internetskim i Facebook stranicama svakog pojedinačnog kina te na institutfrancais.hr.

Rendez-vous au cinéma organiziraju Francuski institut u Hrvatskoj, Kino mreža i Hrvatski audiovizualni centar, uz stručnu podršku filmsko-obrazovnog programa Sedmi kontinent. 

Vizuali, plakat, fotografije iz filmova i svi ostali materijali dostupni su na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.