Preskoči na glavni sadržaj

Zagrebačka prezentacija i projekcija serijala animiranih filmova Koyaa i nestašni predmeti

U subotu 16. prosinca 2017. s početkom u 11 sati, u dvorani Müller zagrebačkog Kina Europa održat će se prezentacija i projekcija serijala animiranih filmova Koyaa i nestašni predmeti u produkciji slovenskog Zavoda Zvviks i koprodukciji hrvatskog Studija dim. 

Na rasporedu je sedam kratkih animiranih filmova o Koyii autora Kolje Sakside te dokumentarno-animirani film o njihovu nastanku pod nazivom Živio, Koyaa! autorice Marine Andree Škop.

Koyaa je lutak koji stanuje visoko iznad oblaka, na brdovitoj litici. Inače mirne dane remete mu razigrani svakodnevni predmeti koji neočekivano ožive. Da bi zadržao uzde u svojim rukama, Koyaa svaki put iznova mora na kreativan način riješiti probleme koje izazovu nestašni predmeti.

Dokumentarni film Živio, Koyaa gledatelja vodi u dječji svijet autora Kolje Sakside, upoznaje ga s članovima filmske ekipe, otvara vrata u zakulisni prostor nastajanja animiranih filmova Koyaa, te uči kako se izrađuje scenografija, kako oživljava Gavran te kako glavni junak Koyaa dobiva glas i stas.

Kratki animirani filmovi Koyaa pripovijedaju o neobičnim zapletima u kojima se glavni junak Koyaa nalazi dok se suočava sa svakodnevnim predmetima koji oživljavaju. Takva percepcija predmeta bliska je dječjem razumijevanju okoline kroz igru i maštu. Glavni lik nastale situacije rješava optimizmom i dobrom voljom, čime nadmašuje uobičajeno shvaćanje problema. Pomoću originalnih ideja svaki put nanovo pronalazi pravo rješenje. Filmovi potiču na razmišljanje, šireći svijest o vrijednosti traženja kreativnih rješenja, ne samo u fantastičnim pričama, nego i u suočavanju sa svakodnevnim situacijama.

'Kratki animirani filmovi Koyaa namijenjeni su kako djeci, tako i odraslima zbog toga što prenose univerzalnu poruku o tome kako različite situacije koje se na prvi pogled čine nesavladive, uz pomoć mašte i dobre volje možemo okrenuti u vlastitu korist i riješiti ih na zanimljiv način. Poruku filmova htio sam prikazati na zabavan način, uz neočekivan rasplet i s puno situacijskog humora, koji je rezultat kreativne ideje', izjavio je Kolja Saksida, redatelj i producent filmova. 

Projekcija će biti popraćena prezentacijom pedagoških materijala za rad s djecom i upoznavanje sa svijetom animiranog filma, a publici će se predstaviti dio ekipe filma predvođen autorom Koljom Saksidom i lutkom Koyoom.

Inače, filmovi Koyaa – Razigrani autićKoyaa – Leteća bilježnica, oba dio serijala Koyaa i nestašni predmeti, manjinske su hrvatske koprodukcije koje su podržane od strane Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Naslovne fotografije: scene iz filma Koyaa – Razigrani autić i Koyaa – Leteća bilježnica

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.