Preskoči na glavni sadržaj

Zagrebačka premijera Slovenke u kinu Europa

Dugometražni igrani film slovenskog redatelja Damjana Kozolea nastao u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji doživjet će svoju zagrebačku premijeru u utorak, 13. ožujka u kinu Europa. 

Slovenka je priča o mladim djevojkama, uglavnom studenticama, koje nude svoja tijela za novac. Jedna od njih je i  Aleksandra (Nina Ivanišin) koja oglašava svoje usluge u novinama pod pseudonimom Slovenka. Aleksandra živi u uvjerenju da će je novac zarađen prostitucijom izvući iz dosade malog grada i odvesti na vrh svijeta. Za ulogu Aleksandre, Nina Ivanišin (Neka ostane među nama) nagrađena je na Festivalu mediteranskog filma u Valenciji i na međunarodnom filmskom festivalu Les Arcs u Francuskoj.

Slovenka je manjinska hrvatska koprodukcija čiji je producent slovenska tvrtka Vertigo / Emotionfilm,a koproducenti su zagrebačka tvrtka 4 FILM, njemački Neue Mediopolis Film i srpska Filmska kuća Baš Čelik. Film čiji scenarij uz Damjana Kozolea i Matevža Luzara potpisuje hrvatski scenarist i redatelj Ognjen Sviličić prikazan je na Međunarodnom filmskom festivalu u Sarajevu, Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, filmskom festivalu Raindance, Međunarodnom filmskom festivalu u Palm Springsu i brojnim drugima, hvaljen je od strane kritike, a s kinodistribucijom u više od 40 zemalja postao je najprodavaniji slovenski film u zadnjih 20 godina.

Ostale uloge u filmu tumače Peter Musevski, Primož Pirnat, Maruša Kink, Uroš Furst, Aljoša Kovačič i Dejan Spasić, a u jednoj od sporednih uloga pojavljuje se i francuski glumac i redatelj Cedric Von Sydow. Direktor fotografije je Aleš Belak, scenografkinja je Maja Moravec, montažeri su Jurij Moškon i Andrija Zafranović, a kostimografiju potpisuje Zora Stančić.

Nakon premijere, film će se prikazivati u redovnoj distribuciji kina Europa.
Slovenka - službena stranica

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.