Preskoči na glavni sadržaj

Zagrebačka premijera Pelikana uoči početka kinodistribucije

U nedjelju, 3. rujna, u 20 sati, na Ljetnoj pozornici Tuškanac održat će se zagrebačka premijera filma Pelikan, nagrađivanog debitantskog igranog filma redatelja Filipa Herakovića. Film u redovnu kinodistribuciju kreće u rujnu. 

U ovom nagrađivanom Herakovićevom prvijencu do sada je uživala međunarodna publika koja ga je gledala na filmskim festivalima u Tallinnu (Black Nights) i Beogradu (Festival autorskog filma), a prikazivanje pred hrvatskom publikom film je započeo premijerom u lipnju, u sklopu Mediteranskog filmskog festivala u Splitu, te se od tada prikazuje u ljetnim kinima diljem Hrvatske. Pelikan je bio prikazan i u sklopu natjecateljskog dijela programa nedavno održanog Pulskog filmskog festivala.

“Biti” kondor ili pelikan

Edi Ćelić tumači lik profesionalnog golmana Josipa koji nakon ozljede na skijanju dolazi u toplice na oporavak. Vrijeme provodi vježbajući s fizioterapeutom i primajući posjete sada već skoro bivše djevojke i bivšeg najboljeg prijatelja. Proživljava krizu identiteta i ima potrebu ponovno otkriti tko je on zapravo. Jednog dana tijekom rehabilitacije Josip naiđe na poslovnu  konferenciju gdje ga greškom identificiraju kao jednog od prodajnih predstavnika robotskih usisavača. Prihvaća igru i počinje istraživati život iz nove perspektive.

Uz Edija Ćelića u filmu igraju: Marko Petrić u ulozi Josipovog najboljeg prijatelja, Tena Nemet Brankov u ulozi Josipove djevojke, Ivan Glowatzky u ulozi fizioterapeuta, zatim Lucija Barišić, Stojan Matavulj, Tanja Smoje, Goran Koši, Nina Sabo, Valentina Lončarić, Gordan Marijanović, Biljana Lovre, Ana Marija Veselčić, Antonio Scarpa, Antonio Abrescia. Glumačkom ansamblu, među ostalima, pridružili su se i dječaci iz NK Jadran Poreč. 

Za scenarij filma zadužen je redatelj Filip Heraković koji ga je pisao s kolegicom Nikolinom Bogdanović

“Završetak ljeta znači početak nove faze u kino životu Pelikana. Veseli me što će nakon uspješne turneje po jadranskim ljetnim kinima, film napokon moći vidjeti i zagrebačka publika, ali i publika u ostalim gradovima u zemlji ”, izjavio je redatelj Filip Heraković.

“Festival mediteranskog filma u Splitu bio je najljepše moguće mjesto za početak prikazivanja Pelikana pred hrvatskom publikom i njegova ljetna turneja obogatila nas je novim susretima i prijateljstvima. Sada je vrijeme za Zagreb i kina po cijeloj zemlji i nadamo se da će publici uljepšati ulazak u jesen”, poručili su Tamara Babun i Matija Drniković iz produkcijske kuće Wolfgang&Dolly, producenti filma Pelikan.

Gdje i kada će se sve prikazati Pelikan?

Nakon zagrebačke premijere film će se u rujnu moći pogledati u Zagrebu u Kinu Kinoteka, Kinu Tuškanac, Kinu Metropolis (MSU), zatim u Cineplexx kinima i u nezavisnim kinima diljem Hrvatske. Točan datum projekcija moći će se provjeriti na stranici www.kinomediteran.hr te na stranicama pojedinačnih kinoprikazivača.

Pelikan je lani na međunarodnom festivalu Black Nights u Tallinnu osvojio posebnu nagradu žirija za režiju, a na Festivalu autorskog filma u Beogradu nagradu Najhrabriji film Balkana. 

Produkciju potpisuje zagrebačka produkcijska kuća Wolfgang&Dolly, a film je nastao u koprodukciji s portugalskom produkcijskom kućom 119 Marvila Studios. Partneri u produkciji su i Umjetnička organizacija Plafon te studio za vizualne efekte Poster iz Hrvatske.

Film je nastao uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Hrvatske radiotelevizije (HRT), Grada Rijeke, odjela za kulturu, Turističke zajednica Istarske Županije te partnera i sponzora.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.