Preskoči na glavni sadržaj

Zagreb GameDev i HAVC: uspješno održan drugi susret; predstavljeno deset projekata videoigara

Desetero hrvatskih proizvođača videoigara je u petak, 7. lipnja predstavilo javnosti svoje videoigre za koje su dobili sredstva HAVC-a putem Javnog poziva za Razvoj i proizvodnju videoigara 2021. i 2022. godine. Susret se održao u prostoru ZICER-a u suorganizaciji HAVC-a i organizacije Zagreb GameDev koja godinama okuplja lokalnu scenu proizvođača videoigara. 

U uvodnom govoru, moderator susreta, Benjamin Noah Maričak, koji je zadužen za videoigre i nove tehnologije u Uredu ravnatelja HAVC-a, naglasio je važnost ovakvih susreta kako bi se hrvatska industrija videoigara povezala, umrežavala i dodatno razvijala. Nadodao je kako u posljednje vrijeme mnogi u industriji videoigara, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, proživljavaju teške trenutke gdje su primorani davati otkaze i smanjivati proizvodnju videoigara, te upravo u ovim teškim trenucima mu je drago kako postoji mogućnost da Centar direktno ulaže i podržava hrvatsku industriju videoigara. 

Bivši umjetnički savjetnik za videoigre u HAVC-u, Andrej Kovačević, pohvalio je kreativnost i kvalitetu svih projekata za koje vjeruje da neće biti zanimljivi samo na lokalnoj, nego i na svjetskoj razini. Istaknuo je kako se cjelokupna industrija videoigara u Hrvatskoj sve više razvija te se počelo ozbiljno ulagati u obrazovne programe za buduće proizvođače videoigara.

Proizvođači videoigara koji su predstavili svoje videoigre su:

  • Bumbarov Let – Interfilm produkcija (glavni autori: Marko Hrenović i Ivan Turković-Krnjak, dok je projekt predstavio koproducent Aleksandar Gavrilović)

Priča o odrastanju koja se vrti oko grupe djece s otoka Trsa koja pokušavaju riješiti misteriju izvan ovog svijeta za koju se ispostavlja da ima vrlo lokalno podrijetlo. Priča je temeljena na romanu "Tajanstveni svjetionik" autorice Maje Gluščević. Projektu su odobrena sredstva za razvoj putem Javnog poziva 2021. godine.

  • Bura: The Way the Wind Blows – Tiny Meow studio (glavna autorica: Rea Budić)

Ovo je avantura s fokusom na istraživanje bazirana na staro-dalmatinskoj pretkršćanskoj kulturi koja uključuje već pomalo zaboravljena vjerovanja, običaje i vrijednosti. Priča prati djevojku Rinu u pet faza njenog života – od djevojčice do starice, te interakcijama s okolinom i dobrim duhovima prirode u svakoj njenoj fazi života. Dobri duhovi prirode se baziraju na staro-dalmatinskim legendama te videoigra uključuje brojnu materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu dalmatinskog područja. Projektu su odobrena sredstva za proizvodnju putem Javnog poziva 2022. godine.

  • Dream Glitcher – Compact Worlds (glavni autor: Marko Banjac)

Radi se o znanstveno-fantastičnom cyberpunk vizulnom novelom o emocionalnom kaosu u mozgu androida po imenu Luna. Igrač preuzima ulogu programa učitanog u memoriju androida te imaju zadatak otkriti što nije u redu s njom. Projektu su odobrena sredstva za razvoj putem Javnog poziva 2022. godine.

  • Ghost Painter – Studio Spektar (glavni autor: Sven Nemet)

Ovo je narativna, nenasilna video igra koja spaja povijesnu priču s akcijskom igrom skrivanja i šuljanja. Radnja se odigrava u Europi 1920-ih, fokusirajući se na depresivnog njemačkog slikara koji putuje mnogim europskim zemljama dok bježi od policije zbog lažne optužbe te koristi svoje tehnike slikanja kako bi manipulirao stvarnost, slikajući je u popularnim umjetničkim stilovima tog doba. Projektu su odobrena sredstva za razvoj putem Javnog poziva 2022. godine.

  • Moopies – Stegris (glavna autorica: Mateja Vedrina, dok je projekt predstavio producent Stefan Vedrina)

Radi se o edukativnoj videoigri za mlađu djecu u kojoj djeca prate simpatična čudovišta kroz razne avanture. Djeca pomažu čudovištima dovršiti razne izazove čime se edukativan karakter  provlači kroz igru i pomaganje. Brojni izazovi adekvatni za ciljanu dob omogućuju da čudovišta evoluiraju u svoja naprednija stanja što pojačava osjećaj napretka kako u igri tako i u sposobnosti mladih igrača u rješavanju zadanih izazova. Projektu su odobrena sredstva za proizvodnju putem Javnog poziva 2021. godine.

  • Odraz – Misfit Village (glavni autor: Mladen Bošnjak)

U videoigri igrač putuje kroz dva paralelna svijeta. U svakom trenutku vidi odraz drugog svijeta u podu i po potrebi može preokrenuti svijet kako bi ušao u odraz te prenosio objekte potrebne za rješavanje zagonetki iz jednog u drugi svijet. Projektu su odobrena sredstva za razvoj putem Javnog poziva 2022. godine.

  • path of view – Siva (glavna autorica: Vanja Čulek)

U ovoj mobilnoj videoigri prostornih zagonetki igrač rješava zagonetke razumijevanjem ograničenja kretanja u zadanoj dimenziji. Videoigra istražuje odnose bića koji egzistiraju u dvije dimenzije s onima koji egzistiraju u tri dimenzije. Na taj način igra tematizira ne samo prostorna, već i perceptivna ograničenja našeg svijeta te nam približava četvrtu dimenziju. Projektu su odobrena sredstva za razvoj putem Javnog poziva 2021. godine.

  • Shooting Range and Ice Cream – Pulsar produkcija (glavni autor: Boris Vuković)

Koristeći žanr obiteljske drame, narativ videoigre progovara o prihvaćanju životnih promjena. Cilj projekta je napraviti igru ​​u kojoj se oružje ne koristi za čin nasilja, za razliku od mnogih trendova u industriji komercijalnih videoigara. Projektu su odobrena sredstva za razvoj putem Javnog poziva 2022. godine.

  • The Book of Grando – Red Martyr Entertainment (glavni autor: Marko Tominić)

Radi se o dark fantasy role-playing (RPG) videoigri smještena u povijesno točnu Istru s kraja 17. stoljeća. S dinamičnom borbom temeljenoj na fizici te mehanikama igre inspiriranim folklorom, ova narativna igra usredotočuje svoju radnju na misterioznu legendu o prvom zabilježenom vampiru u povijesti - Jure Grando iz Kringe. Projektu su odobrena sredstva za razvoj putem Javnog poziva 2022. godine, a 2023. godine su im odobrena sredstva za proizvodnju.

  • All Living Things – Moxo (glavni autor: Filip Ugrin)

Videoigra je inspirirana “Grow” serijom web-igri autora On Nakayame, te vizualnim utjecajem radova Hieronymus Boscha, Augsburškom knjigom čuda i povijesnim hermetičnim knjigama poput Splendor Solis-a. Rješavanjem 12 zagonetki, igrač vitalizira digitalni art-book te otkriva tajnoviti magnum opus alkemičara. Knjiga je oživljena digitalnim skulpturama koje su animirane stop-motion tehnikom. Projektu su odobrena sredstva za razvoj putem Javnog poziva 2022. godine, a 2023. godine su im odobrena sredstva za proizvodnju.

Događaj je nastao u suradnji s ProGame, Podravka, Računala.hr i Zmajska Pivovara.  

Snimka događaja dostupna je na YouTube kanalu Zagreb GameDev-a. 

Naslovna fotografija: predstavljanje projekta Bura: The Way the Wind Blows na Zagreb GameDev Meetupu 
(Autor fotografija: Karlo Časni)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.