Preskoči na glavni sadržaj

Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije nominirano osam serija, među njima i Gora

Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije 30. Sarajevo Film Festivala strukovni žiri sastavljen od više od 500 filmskih profesionalaca iz regije, ove je godine nominirao osam serija u 14 kategorija. Pravo prijave imale su dramske serije i komedije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije premijerno prikazane u razdoblju od 1. travnja 2023. do 30. travnja 2024. godine.

Odluka o nominiranim serijama donesena je na osnovu rezultata elektronskog glasanja filmskih i TV profesionalaca članova strukovnog žirija. Isti strukovni žiri će novim elektronskim glasovanjem donijeti odluku i o dobitnicima nagrada Srce Sarajeva za TV serije.

Najbolji će biti proglašeni na ceremoniji dodjele nagrada koja će biti održana 18. kolovoza na 30. Sarajevo Film Festivalu.

„Stiče se dojam da serije iz različitih zemalja unutar regije sve više privlače svoju publiku širom regije: za to su zaslužni kako tradicionalni emiteri u regiji koji prepoznaju vrijednost ovakvog sadržaja za svoje programske šeme, ali i globalni streameri prisutni na našem tržištu koji kupuju sve više lokalnog sadržaja. Vjerujemo da je uloga strukovnih nagrada kao što su ove dodatno promovisati ono najkvalitetnije što ovaj sadržaj nudi i time potaknuti cjelokupan sektor na stalno podizanje kvalitete“, izjavio je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

Nagrade Srce Sarajeva za TV serije dodjeljuju se u dvije kategorije: za dramske serije i za komedije. U kategoriji dramskih serija dodjeljuje se osam nagrada: za najbolju dramsku seriju, najbolju glavnu glumicu, najboljeg glavnog glumca, najbolju žensku epizodnu ulogu, najbolju mušku epizodnu ulogu, za Zvijezdu u usponu, za najbolju režiju (za epizodu) i za najbolji scenarij (za epizodu).

U kategoriji komedija dodjeljuje se šest nagrada: za najbolju komediju, najbolju glavnu glumicu, najboljeg glavnog glumca, za Zvijezdu u usponu, za najbolju režiju (za epizodu) i za najbolji scenarij (za epizodu).

30. Sarajevo Film Festival bit će održan od 16. do 23. kolovoza 2024.

U kategoriji Najbolja dramska serija nominirana je hrvatska TV serija Gora.

Gora je obiteljska igrana serija u 22 nastavka u čijem je središtu tim gorskih spašavatelja. U svakoj epizodi bave se novim slučajem potrage i spašavanja, a nerijetko su u pozadini ilegalne aktivnosti, prirodne nepogode, nemar i nesmotrenost, no i vedrije teme poput vječno nepripremljenih turista. 

Ovaj televizijski serijal autorski je projekt Maje Pek-Brünjes i Danijela Peka koji je za HRT producirala tvrtka Antitalent, a razvoj serije potpomognut je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Serija je snimana tijekom proljeća i ljeta ove godine u goranskoj prirodi Delnica, Ravne Gore, Mrkoplja i Skrada te na obroncima zagrebačke gore i Žumberka. Ukupno su na setu proveli 98 dana, u 22 epizode pojavljuje se 100 glumaca i više od 200 statista.

Na redateljskim pozicijama izmjevili su se Mladen Dizdar, Aldo Tardozzi i Radislav Jovanov Gonzo, a scenaristi su Maja Pek-Brünjes, Dora Šustić, Daria Stilin i René Gallo. Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja bili su stručni suradnici na scenariju, a pet epizoda inspirirano je stvarnim slučajevima. Direktori fotografije su Ivan Zadro, Stanko Herceg te Filip Kos. Direktorica serije je Nika Obučina, a urednica Jelena Milošević.

Popis svih nominiranih za nagrade Srce Sarajeva nalazi se OVDJE

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.