Preskoči na glavni sadržaj

Xavier Kawa-Topor dobitnik nagrade za izniman doprinos proučavanju animiranog filma 31. Animafesta 

Vijeće Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb godišnju Nagradu za izniman doprinos proučavanju animiranog filma dodijelit će kulturologu, filmologu te kritičaru i povjesničaru animacije Xavieru Kawa-Toporu.

Xavier Kawa-Topor svoje široko humanističko obrazovanje koristi za stvaranje veoma čvrstih temelja u proučavanju pokretnih slika, pri čemu animacija ima posebno mjesto. To se vidi i u njegovom osnivanju frankofone stručne platforme NEF Animation 2015. godine, kao i u raznovrsnom praktičnom radu na podržavanju suvremene i klasične animacije. Svojim festivalskim i drugim programima, te u autorskim i uredničkim knjigama o stop animaciji, o cjelovečernjoj Crvenoj kornjači ili o povijesti animacije (nastalim samostalno ili u suradnji sa stručnjacima kao što su Phillipe Moins, Ilan Nguyen i Jean Rubak), Topor je dao izniman doprinos poznavanju, proučavanju i promicanju japanske animacije, odnosno umjetnika kao što su Hayao Miyazaki, Koji Yamamamura, Yamazaki Takashi ili Isao Takahati, a radio je i na boljem poznavanju remek-djela brojnih drugih autora, poput Ladislasa Starevitcha, Renéa Lalouxa ili Michaela Dudoka de Witta.

Svi ti uspjesi, kao i članci i temati o animiranom filmu objavljeni u vodećim stručnim časopisima, kao što je Blink Blank (kojem je i osnivački član uredništva), predstavljaju Toporovo majstorstvo sinteze jednako kao i istraživački žar, individualnu kreativnost jednako kao i sposobnost timskog rada u promicanju animacije.

Prikazivanjem i analiziranjem animiranih filmova, često posebno misleći na specifičnosti mlade publike, Topor je postigao i golem pedagoški učinak, pomogavši pritom Zapadnoj Europi i čitavoj svjetskoj zajednici ljubitelja animacije u definiranju kanona najvažnijih ostvarenja ove umjetnosti. Pritom nikada nije zaboravio ni prepoznavanje suvremenih vrijednosti, čime se istaknuo kao jedan od najvažnijih proučavatelja animacije u svijetu.

Nagrada za izniman doprinos proučavanju animiranog filma bit će mu uručena na svečanom otvorenju Animafesta u Zagrebu 7. lipnja 2021. Xavier Kawa-Topor bit će i glavni izlagač na Međunarodnom znanstvenom skupu 'Animafest Scanner VIII 2021' koji će se održati od 8. do 9. lipnja u sklopu 31. Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb 2021. Za sudjelovanje na 'Animafest Scanneru VIII' filmski i medijski znanstvenici mogu se prijaviti sa svojim radovima do 15. ožujka. Više detalja o prijavi možete pronaći ovdje

Naslovna fotografija: Xavier Kawa-Topor
(*fotografije je preuzeta sa službene stranice Animafest Zagreba)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.