Preskoči na glavni sadržaj

Vrapci nagrađeni u Solunu

Islandsko-dansko-hrvatski film Vrapci redatelja Rúnara Rúnarssona, nastao u koprodukciji s hrvatskom MP filmskom produkcijom, osvojio je nagradu za umjetničko ostvarenje na 56. Međunarodnom filmskom festivalu u Solunu, koji se održao od 6. do 15. studenog.

U međunarodnom natjecateljskom programu festivala Vrapci su se natjecali s još 14 naslova, a o najboljem filmu odlučivao je žiri kojeg su činili francuska producentica Michèle Ray-Gavras, rumunjski redatelj Corneliu Porumboiu, američki filmski kritičar Jay Weissberg, francuska producentica Elise Jalladeau i grčki scenarist Efthimis Filippou.

Vrapci govore o 16-godišnjem Ariju koji živi s majkom u Reykjaviku i koji je iznenada primoran otići k ocu Gunnaru na daleki Westfjords. Tamo se mora snalaziti u odnosima s ocem, a i u odnosima s prijateljima iz djetinjstva, koji su se bitno promijenili. Filmu je ovo šesta festivalska nagrada, nakon priznanja osvojenih u San Sebastianu, Varšavi, Chicagu i São Paulu. Produkciju potpisuje Nimbus Film i Nimbus Island u koprodukciji s islandskim Pegasus Pictures i hrvatskom MP filmskom produkcijom, a jednu od uloga u filmu igra Rade Šerbedžija. Svoju hrvatsku premijeru film će imati u srijedu, 18. studenog na 13. izdanju Zagreb Film Festivala. 

Inače, glavnu nagradu Zlatni Aleksandar – Teo Angelopulos dobio je film Ovnovi redatelja Grímura Hákonarsona, dok je najboljim u programu Balkan Survey proglašen Mustang redateljice Deniz Gamze Ergüven. Više informacija potražite na službenoj festivalskoj stranici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.