Preskoči na glavni sadržaj

Virtualni summit medija za mlade - Ujedinjeni iz svojih domova

Međunarodni summit medija za mlade (International Youth Media Summit) ove godine odvija se u virtualnome izdanju od 31. srpnja do 8. kolovoza. Okupit će 70 diplomata, filmaša i savjetnika iz 23 zemlje svijeta na online platformama kako bi sudjelovali u 15. izdanju IYMS-a. Organizatori su Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac.

Sudionici će uz vodstvo raznovrsnih stručnjaka u područjima diplomacije i filma imati priliku surađivati s vršnjacima te proizvesti sedam kratkih filmova. Kroz temu Summita „Online: Ujedinjeni iz svojih domova“ mladi će naći poveznicu između trenutačne pandemije koronavirusa i najznačajnijih svjetskih problema (Diskriminacije, Okoliša, Zdravlja, Siromaštva, Nasilja, Ženskih prava i Osnaživanja mladih).

Zbog novonastalih okolnosti te preporučenih mjera Stožera za civilnu zaštitu, Summit se nije mogao održati u Karlovcu kao što je to bilo planirano, već je dvotjedno fizičko izdanje odgođeno za ljeto 2021. godine. Prethodni Summiti održani su u SAD-u, Švedskoj, Australiji, Nepalu i Srbiji.

U sklopu Summita održat će se i masterclassovi koji su otvoreni za sve zainteresirane pojedince. Predavači su međunarodni i domaći stručnjaci, a teme su usko vezane uz film, medije i diplomaciju. Detaljnije informacije te način pristupanja masterclassovima nalazit će se na službenoj IYMS stranici te Instagram i Facebook profilima.

Hrvatski član izvršnog odbora Summita i predsjednik odbora mladeži Antonio Britvar rekao je nešto više o organizaciji: "Svih ovih godina, Summit je omogućio svladavanje mnogih kulturoloških razlika i prepreka koje mogu nastati tijekom međunarodne suradnje, ali ove smo godine svi dobili jednu novu prepreku – onu digitalnu. Delegati će imati poseban izazov u produkciji filmova jer će morati osmisliti koncept kojemu svi mogu doprinijeti na daljinu, svladavajući ograničenja koja donosi digitalno okruženje". Hrvatsku delegaciju uz Antonija čine još tri suorganizatora Rebeka Čuljak, Ora Kovač i Karlo Špoljar, delegatkinja Klara Jovanov te mentorica Sanja Zanki Pejić.

U dosadašnjih 14 Summita sudjelovalo je više od 1 000 učenika iz 66 zemalja, s konačnim ciljem korištenja medija za postizanje stvarnih održivih promjena u vlastitim zajednicama te u cijelome svijetu. Sudionici su do sada zajedno snimili više od 130 kratkih filmova. Ti filmovi prikazivani su u Ujedinjenim narodima, za zemlje dužnosnike, u učionicama širom svijeta, na televizijskim programima i opsežno na web stranicama i društvenim medijima. Summit podržava Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO), a hrvatski pokrovitelji ovogodišnje inačice su Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK), Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Karlovačka županija.

Uključivanjem djece i mladih u događanja ovakvog tipa, Karlovac i Hrvatsku pozicionira se na svjetsku kartu stvaralaštva djece i mladeži. Filmska umjetnost i medijsko opismenjivanje općenito streme timskom radu i idealno su okruženje za savladavanje svih kulturoloških prepreka te implementaciju direktnih i indirektnih, već stečenih znanja i iskustava. Uz povezivanje naših mladih talenata s vršnjacima iz različitih dijelova svijeta, izuzetno je važna i aktivna uloga hrvatskih predstavnika koja utječe na pozicioniranje hrvatskog stvaralaštva mladih u svjetskim okvirima. Domaćinstvo IYMS 2020. i 2021. godine dodatno je zaokružilo dugogodišnju suradnju HFS-a i IYMS-a. 

Naslovna fotografija: vizual manifestacije 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.