Preskoči na glavni sadržaj

VIDEO: Ravnatelj HAVC-a Chris Marcich u emisiji Otvoreno Hrvatske radiotelevizije

U emisiji Otvoreno na HTV-u, emitiranoj u utorak, 9. travnja, gostovao je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich, uz pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Višnju Ljubičić, psihologinju i koordinatoricu Ženske sobe Maju Mamulu i glumicu i predsjednicu Hrvatskog društva filmskih djelatnika, Kseniju Marinković. U emisiji se razgovaralo o slučaju Dalibora Matanića.

U emisiji HTV-a Otvoreno tema je bila slučaj redatelja Dalibora Matanića, ali i općenito zakonski i društveni okviri slučajeva rodno uvjetovanog nasilja, zlostavljanja i uznemiravanja. 

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Chris Marcich istaknuo je kako nema sumnje da problem postoji te da je pitanje što se može poduzeti da se to ubuduće izbjegne.

"Jedan od koraka je uspostava call centra, ali to mora biti postavljeno izvan naše struke. Moramo naći načina na koji će žrtve zlostavljanja u našem sektoru znati da postoji mjesto na koje se mogu potpuno anonimno javiti te da znaju da će dobiti savjet od stručne osobe od povjerenja. Mi ćemo poticati u suradnji s udrugama, da se to i realizira.  

U našem Nacionalnom programu, kao jedan od osam temeljnih strateških ciljeva, je poticanje rodne ravnopravnosti. Pozitivan je primjer rastući broj redateljica, ali još ih nema dovoljno s drugim filmom. Radimo na tome te ćemo raditi i dalje. 

Što se tiče drugih mjera, u sklopu našeg Pravilnika možemo uvesti mjere koje će obeshrabriti takvo ponašanje. Možemo, na primjer, uvesti nova pravila oko ponašanja na snimanjima, također se mogu penalizirati osobe koji su zlostavljači i može im se onemogućiti da rade s javnim sredstvima," rekao je, između ostalog, Marcich. 

Cijelu emisiju možete pogledati u videu:

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.