Preskoči na glavni sadržaj

VIDEO: Otkrij Samo kad se smijem uz Vanju Juranić, Tihanu Lazović i Slavka Sobina

U nastavku kampanje Hrvatskog audiovizualnog centra Otkrij naš novi film započete prošle godine, pokrenuli smo serijal kratkih video intervjua kojima nastojimo publici približiti filmske stvaraoce iza i ispred kamere, čiji se radovi ove jeseni i zime prikazuju u hrvatskim kinima. U novom videu, redateljica Vanja Juranić, glumica Tihana Lazović i glumac Slavko Sobin pričaju o filmu Samo kad se smijem koji se trenutno prikazuje u kinima diljem zemlje.  

Radnja filma Samo kad se smijem prati Tinu (28), koja živi u naizgled idiličnom braku u gradu na jadranskoj obali. Ona je domaćica koja brine o šestogodišnjoj kćeri, dok njen suprug Frane (32) zarađuje za obitelj. Njihov odnos počinje se mijenjati kada Tina izrazi želju da završi fakultet koji je napustila zbog trudnoće. Unatoč prvotnom pristanku i podršci, Frane počinje pokazivati negodovanje koje se na početku svodi na sitne sabotaže. S vremenom, sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije.

"Prije dosta godina bio je jedan slučaj ubojstva u obitelji. Po svim se medijima pisalo o obiteljskom nasilju koje se dešavalo u toj obitelj. To je zapravo iniciralo u meni da malo više istražim obiteljsko nasilje i da dublje promislim o položaju žena u hrvatskom društvu. Na žalost, taj slučaj nije bio jedini. To je u meni probudilo neku jaku frustraciju, toliku da sam morala o tome napisati scenarij," rekla je redateljica Vanja Juranić, koja scenarij potpisuje u suradnji s Elmom Tataragić.

Pripreme za film trajale su dugo, kaže Tihana Lazović koja je utjelovila Tinu, no za nju "proces je svetinja".

"Trudili smo se jako nježno i jako inteligentno pristupiti ovoj temi, naoružati se svim mogućim znanjem o tome od ljudi koji se time bave. Meni je bilo jako važno da Tinu ne portretiramo isključivao kao žrtvu, nego da to bude osoba koja je i nasmijana, hrabra, smotana, puno želja, snova, nada."

Slavko Sobin u filmu igra Frane, Tininog nasilnog supruga. Izazov mu je, otkriva, bio pronaći dobre strane tog lika.

"Kad, kao glumac, dobiješ takvu ulogu, želiš joj pristupiti iz nekih drugih točaka. Ne želiš igrati karikaturu monstruma i moraš zavoljeti ulogu koju imaš. Mračni dio bio je dosta jednostavan, bilo mi je puno teže naći njegove svijetle točke," govori glumac. 

O osobnim promjenama koje su doživjeli kroz film, o procesu izgradnje likova i priče i o tome može li film promijeniti društvo, redateljica i glumci govore u novom video intervjuu na HAVC-ovom YouTube kanalu

Samo kad se smijem prikazuje se u kinima diljem zemlje. 

Fotografije iz filma Samo kad se smijem možete preuzeti OVDJE

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.