Preskoči na glavni sadržaj

Vera Zima i Dana Budisavljević dobitnice Nagrade Vladimir Nazor

Nagradu Vladimir Nazor dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja, a o dobitnicima odlučuje Odbor Nagrade Vladimir Nazor na prijedlog komisija koje osniva za pojedina područja umjetnosti.

Odbor Nagrade Vladimir Nazor pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 8. lipnja 2020. godine, donio je odluke o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2019. godinu u području književnosti, glazbe, arhitekture i urbanizma, filmske i kazališne umjetnosti te likovnih i primijenjenih umjetnosti. Nagrada se dodjeljuje kao godišnja nagrada i kao nagrada za životno djelo.

Nagradu za životno djelo u području filmske umjetnosti dobila je glumica Vera Zima, a godišnja nagrada pripala je redateljici Dani Budisavljević za igrano-dokumentarni film Dnevnik Diane Budisavljević.

Popis svih dobitnika možete pogledati na stranici Ministarstva kulture

Vera Zima je na Akademiji dramskih umjetnosti diplomirala 1976., a već iduće godine ostvarila je zapaženu ulogu u filmu Mećava Antuna Vrdoljaka, u kojem je glumila uz Ivu Gregurevića, Vinka Kraljevića, Slobodana Perovića, Fabijana Šovagovića... Od tad je glumila u brojnim kazališnim predstavama, televizijskim serijama i filmovima, a jedna od najrecentnijih i najpoznatijih uloga joj je ona u seriji Odmori se, zaslužio si za koju je 2006. dobila nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Za svoj rad u filmu i kazalištu osvojila je brojne nagrade, uključujući Zlatnu Arenu za sporednu žensku ulogu (Oprosti za kung fu) i Nagradu Fabijan Šovagović Hrvatskog društva filmskih redatelja (2016.). 

Dana Budisavljević diplomirala je na Odsjeku za filmsku i televizijsku montažu Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Radila kao montažerka, asistentica produkcije i organizatorica filmskih festivala. Debitirala kao redateljica dokumentarnim filmom Sve 5!, a širu popularnost stekla obiteljskim filmom o coming-outu Nije ti život pjesma Havaja. Dnevnik Diane Budisavljević njezin je prvi dugometražni film, koji je premijerno prikazan na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu. Tamo je osvojio šest nagrada, uključujući i Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film. Nakon toga, film je okrunjen nizom nagrada na međunarodnim festivalima, a Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelio mu je nagradu Oktavijan za najbolji dugometražni igrani film u 2019. godini. Osim toga, prošle je godine bio peti najgledaniji hrvatski naslov u domaćim kinima

Osim Nagrade Vladimir Nazor, Dana Budisavljević ove je godina primila i Nagradu Grada Zagreba

Naslovna fotografija: (kolaž: slijeva na desno) Vera Zima; Dana Budisavljević

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.