Preskoči na glavni sadržaj

Veliki pečati 13. ZagrebDoxa u Dokukinu KIC

U tjednu od 13. do 19. ožujka u Dokukinu KIC imate priliku pogledati dobitnike glavne filmske nagrade nedavno završenog ZagrebDox festivala. Zasljepljujuća svjetlost sutona, film redateljice Salomé Jashi koji je na programu u ponedjeljak u 21 sat, osvojio je Veliki pečat za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji, dok je Dubina dva autora Ognjena Glavonića uz Veliki pečat za najbolji regionalni film osvojio i Mali pečat za najbolji film mladog autora do 35 godina.

Trinaesta dodjela nagrada ZagrebDoxa održala se prošle subote, a Veliki pečati pripali su gruzijsko-njemačkom dokumentarcu Zasljepljujuća svjetlost sutona redateljice Salomé Jashi za najbolji međunarodni film te filmu Dubina dva u režiji Ognjena Glavonića za najbolji regionalni dokumentarac. 

Tjedan započinje na maloj gruzijskoj televizijskoj postaji, svakodnevnom svjedoku lokalnih zbivanja poput svadbi, priredbi, predizbornih rasprava ili crkvenih rituala koji poput zrcala daju vedar i pomalo humorističan uvid u jednu bizarnu zajednicu i njezine hibridne vrijednosti. Zasljepljujuću svjetlost sutona koja u Dokukinu KIC igra u ponedjeljak, 13. ožujka, u 21 sat, žiri Zagrebdoxa opisao je kao film s opservacijskim odmakom koji mješavinu zastarjele tradicije i novih običaja pokazuje u apsurdnom, ali i poetski nježnom svjetlu. 

Vikend u Dokukinu KIC rezerviran je za dubinski čaroban film koji rese besprijekorna vizualna izvedba, dojmljiva glazbena pozadina i učinkovita narativna struktura, odnosno filmu koji je s ovim objašnjenjem ZagrebDox žirija ponio Veliki pečat za najbolji regionalni film. Dubina dva ime je tajne operacije srpskog MUP-a čiji je cilj bio prebaciti tijela ubijenih kosovskih civila na tajnu lokaciju pod kontrolom vojske Srbije u Batajnici, nadomak Beograda. To je i ime filma koji po prvi puta daje glas žrtvi, svjedocima i počinitelju zločina genocida na prostoru bivše Jugoslavije. Otkriva pozadinu masovnih grobnica u predgrađu Beograda koje su punih 17 godina skrivale preko 700 tijela Albanskih civila – muškaraca, žena i djece – te postepeno razbija 'teorije zavjere' i upire prstom u sam vrh tadašnjeg režima. Osim Velikog pečata na ovogodišnjem ZagrebDox festivalu te Malog pečata za najbolji film mladog autora do 35 godina, film je na prizrenskom DokuFestu proglašen Najboljim balkanskim filmom, na londonskom OPEN CITY DOCS festivalu osvojio je nagradu žirija, a na međunarodnom filmskom festival Message To Man (Sankt Peterburg) nagradu Zlatni kentaur dok je svjetsku premijeru imao na njemačkom Berlinaleu. Dubina dva uvrštena je među 25 najboljih dokumentaraca prošle godine prema izboru Sight and Sound časopisa, a direktorica fotografije Kirsten Johnson uvrstila ga je listu svojih omiljenih filmova. 

Sve ostale detalje možete pronaći na ovoj poveznici gdje možete i rezervirati svoje ulaznice.

Raspored projekcija: 

Zasljepljujuća svjetlost sutona – ponedjeljak, 13.3., 21.00
Dubina dva – petak, 17.3., 21.00; subota 18.3., 19.00; nedjelja 19.3., 19.00

Naslovne fotografije: scene iz filmova Zasljepljujuća svjetlost sutonaDubina dva

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.