Preskoči na glavni sadržaj

Velika retrospektiva hrvatske animacije i Majka asfalta na 51. festivalu u Solunu

Na ovogodišnjem 51. međunarodnom filmskom festivalu u Solunu, u Grčkoj, predstavit će se bogat program hrvatske animacije pod nazivom Croatian Animation: From the Zagreb School to the Present. Osim fokusa na hrvatsku animaciju, u programu Balkan Survey svoju europsku premijeru imat će novi film Dalibora Matanića Majka asfalta.

Retrospektiva hrvatske animacije dio je programa Balkan Survey čiji je selektor Dimitris Kerkinos, a važno je napomenuti kako je ovaj program po prvi put posvećen filmovima jedne nacionalne kinematografije.

U programu će biti prikazano 47 animiranih filmova od 28 autora nastalih u razdoblju između 1968. i 2010. godine. Retrospektiva je podijeljena u pet dijelova: filmovi nastali na prijelazu 1950-ih i 1960-ih godina, filmovi nastali na prijelazu 1960-ih i 1970-ih godina, filmovi nastali na prijelazu 1980-ih i 1990-ih, suvremena hrvatska animacija nastala u posljednjih deset godina, dok je jedan program posvećen animatoru Borivoju Dovnikoviću Bordi koji će se predstaviti s deset kratkih filmova nastalih u razdoblju od 1961. do 1989. godine. Retrospektivi hrvatske animacije u Solunu prisustvovat će dvojca uglednih hrvatskih animatora Borivoj Dovniković Bordo i Darko Bakliža.

Osim fokusa na hrvatsku animaciju, u programu Balkan Survey svoju europsku premijeru imat će novi film Dalibora Matanića Majka asfalta koji je 2009. osvojio nagradu za najbolji scenarij na Balkanskom fondu za razvoj scenarija održanog u sklopu Solunskog festivala. Film je svjetsku i hrvatsku premijeru imao na ovogodišnjem 57. festivalu igranog filma u Puli na kojem je glavna glumica Marija Škaričić osvojila Zlatnu Arenu za glavnu žensku ulogu. Međunarodnu premijeru film je imao u listopadu 2010. na 15. međunarodnom filmskom festivalu u Pusanu, u Južnoj Koreji, u sklopu programa World Cinema.

Međunarodni festival u Solunu spada u red najvažnijih regionalnih filmskih festivala, a njegovo 51. izdanje održat će se od 3. do 12. prosinca 2010.

Program retrospektive hrvatske animacije realiziran je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra te u suradnji s Ustanovom Zagreb film.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.