Preskoči na glavni sadržaj

Večeri animacije: Erotika u animiranom filmu 

Projekcija kratkih animiranih filmova u velikoj dvorani kina Tuškanac održat će se 13. svibnja u 19 sati, a na rasporedu je ukupno 10 filmova. 

Program započinje filmom Seks na krovu koji prikazuje nikad prije viđeni seks muške i ženske fotelje na jednom njujorškom krovu. Autor umjetničkog imena PES za ovaj je film 2002. na festivalu animiranih filmova Annecy dobio nagradu za najbolji prvi film. Iako film traje samo jednu minutu, autoru je za snimanje trebalo punih dvadeset dana kroz tri mjeseca. 

Film Klitoris kanadske autorice Lori Malepart-Traversy šarmantan je i duhovit animirani dokumentarac. Film govori o korisnom i važnom ženskom organu koji se često nepravedno zanemaruje, a utemeljen je na znanstvenim i povijesnim činjenicama.

Iz Kanade stiže film iznimne vizualne vrijednosti Konkubinina gozba autorice Hefang Wei. Film progovara o osjećajima jedne ljubomorne konkubine iz daleke 746. U vizualnoj poetici filma, kadrovima ispunjenim teksturama, vidljivi su utjecaji autoričinog klasičnog kineskog likovnog obrazovanja i kaligrafije. Film je 2014. nominiran za nagradu Cesar za najbolji francuski film.

Film My Baby Left Me prvi je film Milorada Krstića iz 1995. Osvojio je srebrnog medvjeda na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, te nagradu za najbolji film na festivalu animiranog filma Annecy iste godine. Film neobičnim karakterima, čestim loopovima i nadrealnim situacijama propitkuje seksualnost i odnos dvoje ljubavnika. Nakon ovog filma autoru su trebale pune 23 godine da snimi svoj idući autorski film, dugometražni animirani Ruben Brandt, kolekcionar koji je izašao 2018., a čija se zagrebačka projekcija uskoro očekuje. 

Umjetničko ostvarenje Mačkica Renate Gasiorowske iz Poljske na duhovit i inovativan način propitkuje odnos mlade žene i njezinog spolnog organa. Minimalistički 2D stil animacije odabran je zbog malog budžeta filma, pa ga je autorica samostalno i animirala. Film je tijekom 2017. prikazan na najznačajnijim festivalima animiranog filma diljem svijeta i osvojio brojne nagrade.

Ljubavne igre autorice Yumi Joung ima kratak sinopsis: ljubavnici se igraju. Na Animafestu je 2014. proglašen najboljim kratkim animiranim filmom, a prikazuje dvoje ljudi koji igrajući dječje igre progovaraju o pravilima u vezi odraslih.

Michaela Pavlatova u filmu Tramvaj prikazuje vozačicu tramvaja koja u neseksualnim objektima iz svoje svakodnevice pronalazi seksualno uzbuđenje. Glazba u filmu ima iznimnu ulogu, na početku filma je repetitivna, na granici dosade, no prema kraju postaje nadahnuta i energična. Ova duhovita 2D animirana priča premijerno je prikazana 2012. u Cannesu.

Yoriko Mizushiri u filmu Futon iz 2012. nježnim ružičastim vizualima uz značajnu glazbenu pratnju prikazuje sjećanja i osjećaje jedne žene zamotane u futon. U futonu tijelo joj luta, preplavljeno raznim osjećajima i osjetima – zamišlja svoju budućnost, ali prije svega osjeća svoju ženskost. 

Mame u plamenu vjerojatno je prvi animirani film koji u stop motion tehnici progovara o osjećajima i seksualnosti dvaju žena u visokom stupnju trudnoće. Joanna Rytel prikazuje obične svakodnevne sitnice iz života trudnica, no one sakupljene na jednom mjestu često postaju urnebesno smiješne. Film je nagrađen na festivalima Annecy, Berlinale, Chicago, StopTrick i mnogim drugima.

Teat Beat of Sex - Kirby, jedna je od 15 epizoda serijala samostalne autorice Signe Baumane koji iz ženske perspektive progovara o seksu. U epizodi Kirby autorica iznosi svoj stav o optimalnoj veličini muškog spolnog organa. Signe Baumane, rođena u Latviji, samostalna je animatorica poznata po kontroverznim filmovima o seksu, trudnoći, zubarima i ludilu.

Program organizira ASIFA Hrvatske u partnerstvu sa Hrvatskim filmskim savezom i kinom Tuškanac, uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra i Društva hrvatskih filmskih redatelja. Voditeljica programa 'Večeri animacije' od 2017. godine je Maša Udovičić, producentica te članica upravnog odbora ASIFA Hrvatske.

Cijena ulaznica je 20 kn, za članove filmskog kluba HFS-a 10 kn, a za članove ASIFA-e Hrvatske uz najavu do 9. svibnja 2019. ulaz je besplatan.

Sve ostale detalje potražite na službenim stranicama ASIFA Hrvatske ili Facebook događaju

Naslovne fotografije: scene iz filmova Ljubavne igreKonkubinina gozba

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.