Preskoči na glavni sadržaj

Veće od traume i Muzej revolucije na 29. Hot Docsu u Torontu

Dugometražni film Veće od traume autorica Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski imat će međunarodnu premijeru u sklopu programa koji je nastao u suradnji s organizacijom European Film Promotion. Osim toga, na Kanadskom međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Hot Docs prikazuje se i Muzej revolucije Srđana Keče, u programu World Showcase. Festival se održava u Torontu i online, a traje od 28. travnja do 8. svibnja. 

Film Veće u traume uvršten je u program The Changing Face of Europe, a kanadska publika imat će ga prilike pogledati u kinu 29. travnja i 4. svibnja. Projekcija na Hot Docsu filmu će biti međunarodna premijera, dok će svjetsku imati početkom travnja u regionalnoj konkurenciji ZagrebDoxa. 

Program u sklopu kojeg se prikazuje film autorica Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski posvećen je izvanrednim dokumentarnim ostvarenjima iz Europe, a nastaje u suradnji organizacije European Film Promotion, uz potporu članica EFP-a, među kojima je i Hrvatski audiovizualni centar. Svi filmaši čiji će se radovi u sklopu ovog programa prikazati pred publikom u Torontu, imat će prilike sudjelovati i u raznim intenzivnim industrijskim aktivnostima, uključujući radionice, pitchinge i sastanke, a sve s ciljem unaprjeđenja njihovih međunarodnih karijera.

Veće od traume kroz tri godine prati stanja i doživljaje triju žena (Katica, Ana i Marija) traumatiziranih u Domovinskom ratu, koje kroz slojevit proces osnaživanja vlastitih resursa iznose priče svojih života. Proces iscjeljivanja traumi ovih žena odvija se u sklopu programa "Ja sam mnogo više od moje traume", putem sistemsko-integrativnih suportivnih metoda kojim polako vraćaju svoje dostojanstvo i povjerenje, izgubljeno tijekom rata. 

Film je režirala Vedrana Pribačić, uz koautoricu Mirtu Puhlovski, koja je ujedno i producentica filma (Metar60). Direktor fotografije je Dario Hacek, a film je snimala i Dinka Radonić, montirala ga je Marta Broz, a za zvuk su bili zaduženi Dario Domitrović, Tihomir Vrbanec i Frano Homen.  

Osim toga, na Hot Docsu prikazuje se i dugometražni film Muzej revolucije Srđana Keče, kojem će projekcija u sklopu programa World Showcase biti sjevernoamerička premijera. Film je na rasporedu 28. travnja i 2. svibnja. Muzej revolucije svoju je svjetsku premijeru imao krajem prošle godine, na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu - IDFA, a prikazao se i na domaćem Human Rights Film Festivalu, kao i u konkurenciji Filmskog festivala u Trstu. 

Producenti filma su Vanja Jambrović (Restart) i Srđan Keča (Uzrok), a koproducenti Lukás Kokes (češki Nutprodukce), Hrvatska radiotelevizija i Al Jazeera Documentary Channel (Katar). 

Oba filma na Hot Docsu konkuriraju za Nagradu publike, koja pobjedničkom naslovu donosi direktnu kvalifikaciju za nominaciju za nagradu Oscar. 

Hot Docs je jedan od najvažnijih filmskih festivala posvećenih dokumentarnom rodu, a na ovogodišnjem, 29. izdanju, prikazat će se 226 filmova, u kinima i online, od 28. travnja do 8. svibnja. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.