Preskoči na glavni sadržaj

Vatroslav Mimica primit će nagradu za životno djelo u Amiensu

Vatroslav Mimica, klasik hrvatskog filmskog modernizma i jedan od najznačajnijih hrvatskih redatelja, u petak 16. studenog na Međunarodnom filmskom festivalu u Amiensu primit će nagradu za životno djelo, u sklopu čega će biti održana i retrospektiva njegovih filmova. Dio je to Festivala hrvatske kulture u Francuskoj (Croatie, la voici!) ostvarenog u suradnji Francuske kinoteke, Međunarodnog filmskog festivala u Amiensu, Hrvatske kinoteke, Zagreb filma i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Filmski dio Festivala hrvatske kulture u Francuskoj (Croatie, la voici!) nastavlja se na 32. Međunarodnom filmskom festivalu u Amiensu u sklopu čega će biti prikazan program klasika hrvatske kinematografije. Program je ostvaren u suradnji s Francuskom kinotekom (Cinémathèque française), a u njemu će biti prikazana kanonska djela autora kao što su Krešo Golik, Branko Bauer, Zvonimir Berković, Veljko Bulajić, Nikola Tanhofer, Krsto Papić i drugi (popis filmova nalazi se na kraju obavijesti). Kao neizostavan dio povijesti hrvatske kinematografije posebnim će programom podijeljenim u pet dijelova biti predstavljeni i klasici Zagrebačke škole crtanog filma. Podsjetimo da će veći dio ovih filmova biti prikazani i u kultnoj Francuskoj kinoteci u Parizu od 19. do 30. prosinca (o čemu ćemo još kasnije obavijestiti).

Kao dio predstavljanja hrvatske kinematografije u Amiensu valja istaknuti i fokus na Vatroslava Mimicu, autora brojnih igranih i animiranih klasika te jednog od najznačajnijih redatelja domaćeg filmskog modernizma, kojem će na otvaranju biti uručena festivalska nagrada za životno djelo Licorne d'honneur, nakon čega će biti prikazani njegov kratkometražni animirani film Inspektor se vratio kući (1959) i dugometražni Događaj (1969). U čast Mimici bit će organizirana i retrospektiva njegovih dugometražnih i kratkometražnih radova. Mimičin nedavni intervju pročitajte ovdje.

Spomenimo i da je u sklopu manifestacije objavljena knjiga o hrvatskoj kinematografiji s tekstovima hrvatskih i francuskih kritičara kao dio kolekcije La mémoire vivante (Živuće sjećanje).

32. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Amiensu održava se od 16. do 24. studenog, a programi posvećeni hrvatskom filmu ostvareni su u suradnji s Francuskom kinotekom, Međunarodnim filmskim festivalom u Amiensu, Hrvatskom kinotekom, Zagreb filmom i Hrvatskim audiovizualnim centrom, kao dio Festivala hrvatske kulture u Francuskoj (Croatie, la voici!). Više informacija o festivalu u Amiensu potražite na njegovim službenim stranicama.

Popis filmova:
Retrospektiva hrvatskih filmskih klasika:
Djevojka i hrast, redatelj: Krešo Golik, 1955.
Ne okreći se sine, redatelj: Branko Bauer, 1956.
Samo ljudi, redatelj: Branko Bauer, 1957.
H-8, redatelj: Nikola Tanhofer, 1958.
Vlak bez voznog reda, redatelj: Veljko Bulajić, 1959.
Rondo, redatelj: Zvonimir Berković, 1966.
Slučajni život, redatelj: Ante Peterlić, 1969.
Lisice, redatelj: Krsto Papić, 1969.
Okupacija u 26 slika, redatelj: Lordan Zafranović, 1978.
Izgubljeni zavičaj, redatelj: Ante Babaja, 1980.
Samo jednom se ljubi, redatelj: Rajko Grlić, 1981.

Homage Vatroslavu Mimici
Kratkometražni animirani filmovi:
Samac, 1958.
Inspektor se vratio kući, 1959.
Kod fotografa, 1959.
Mala kronika, 1962.

Dugometražni igrani filmovi:
Prometej s otoka Viševice, 1964.
Ponedjeljak ili utorak, 1966.
Kaja, ubit ću te!, 1967.
Događaj, 1969.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.