Preskoči na glavni sadržaj

Valerija Sare Jurinčić i Y Matee Kovač u konkurenciji Međunarodnog festivala kratkometražnog filma Vienna Shorts

Dokumentarno-eksperimentalni film Valerija Sare Jurinčić i animirani film Y Matee Kovač prikazuju se u natjecateljskim programima Međunarodnog festivala kratkometražnog filma Vienna Shorts koji se u Beču odvija od 28. svibnja do 2. lipnja.

Valerija je eksperimentalno dokumentarni film, a zamišljen je kao intimni susret autorice i njenih pretkinja, inspiriran portretima s otočkog groblja gdje je uobičajeno da žene i muškarci dok su još živi odlučuju o fotografiji koja će ih predstavljati na njihovom grobu nakon što umru.

Film su producirale Vanja Jambrović (Restart) i Sara Jurinčić (Studio Nomad).

Sara Jurinčić svoj će film predstaviti publici u Beču, u sklopu međunarodnog natjecateljskog programa igranog i dokumentarnog filma. 

Valerija je svjetsku premijeru imala na 30. izdanju Sheffield DocFesta, a otad je prikazana na mnogim festivalima diljem svijeta, uključujući i Dok Leipzig, a nagrade je osvojila na Sarajevo Film Festivalu (Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni dokumentarac), 25 FPS-u (Grand Prix), Mediteran Film Festivalu (posebno priznanje), Minimalen Short Film Festivalu u Norveškoj (posebno priznanje žirija), a na festivalu Zinebi 64 u Bilbau odabrana je za kandidata za Europsku filmsku nagradu. 

Animirani film Y Matee Kovač, koji je Hrvatskog društvo filmskih kritičara proglasilo najboljim animiranim djelom 2023. godine, dodijelivši mu nagradu Oktavijan, prikaz je bitke likovnog nastajanja/raspadanja dok se protagonistica prisjeća intimnog lezbijskog odnosa. Y je također prikazan na festivalima diljem svijeta, uključujući DOK Leipzig, Fantoche i PÖFF Shorts, a priznanja je, između ostalog, osvojio i na Međunarodnom danu animacije (ASIFA) te na Cherry Pop Festivalu. Film je producirao Vinko Brešan (Zagreb film). 

Y se na festivalu prikazuje u sklopu natjecateljskog programa animiranog filma. 

Vienna Shorts tijekom šest dana, od 28. svibnja do 2. lipnja, predstavlja 306 filmova iz 67 zemalja. Radi se o festivalu čiji su filmovi kompetentni za nagradu Oscar, BAFTA i Europsku filmsku nagradu. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.