Preskoči na glavni sadržaj

Ustavu Republike Hrvatske tri nagrade na londonskom Raindance film festivalu

Ova ljubavna priča o mržnji na vodećem festivalu nezavisnog filma u Velikoj Britaniji i Europi osvojila je nagradu za najbolji film, najbolji scenarij (Rajko Grlić i Ante Tomić) te najbolje glumačko ostvarenje (Nebojša Glogovac). Osim Ustava, u Londonu je zapažen i dugometražni igrani omnibus grupe autora Transmania, koji je uvršten u Top 10 'Must see' festivala po izboru Elliota Grovea, osnivača Raindancea.

Ustav Republike Hrvatske tako je postao prvi film u četvrt stoljeća dugoj tradiciji Raindancea koji je uzeo tri glavne nagrade. U fokusu ovog festivala su nezavisni i nekonvencionalni filmovi, a moto ovogodišnjeg izdanja bio je 'Otkrij. Budi otkriven.' ('Discover. Be discovered.'). Osim publike i stručnog žirija film hvali i kritika objavljena na The Panopticu u kojoj između ostalog piše: 'Zabavan, nježan i nevjerojatno relevantan, redatelj Rajko Grlić i scenarist Ante Tomić stvorili su moderno remek-djelo u životnom filmu.' Nagrade je preuzeo Ante Tomić.

Ustav je do sada primio ukupno 26 priznanja od svoje međunarodne premijere u Montrealu 2016. gdje je nagrađen Grand Prize of the Americas. Uslijedio je niz predstavljanja i nagrada na festivalima diljem svijeta: na Međunarodnom filmskom festivalu u Santa Barbari film je nagrađen nagradom Jeffrey C. Barbakow za najbolji međunarodni dugometražni igrani film, na European Film Festival u Lecceu dobio je nagradu za najbolji scenarij, najboljeg glumca (Nebojša Glogovac) te nagradu publike; potom na Međunarodnom filmskom festivalu u Milanu nagrađeni su glumci Ksenija Marinković i Dejan Aćimović, a na Pulskom filmskom festivalu uzeo je četiri Zlatne arene i nagradu Fedeora europske filmske kritike. Ustav Republike Hrvatske također je nominiran i za europskog 'Oscara' kojeg dodjeljuje Europska filmska akademija.

Autorsku ekipu filma između ostalih čine scenarist Ante Tomić, koji je scenarij napisao zajedno s Rajkom Grlićem, direktor fotografije Branko Linta te montažer Andrija Zafranović. Producent je Ivan Maloča, a produkciju potpisuju Interfilm iz Zagreba, Hrvatska radiotelevizija, In Film Prag, Revolution Skopje, Sever&Sever Ljubljana i Film&Music Entertainment London. Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar, Češki filmski fond, Agencija za film Republike Makedonije i Filmski centar Slovenije, uz podršku programa Kreativna Europa – MEDIA Europske unije i europskog fonda za koprodukcije Eurimages.

Osim Ustava, u Londonu je zapažena i Transmania, film nastao u režiji 15 poznatih domaćih autora od kojih je svaki snimao petominutni nastavak priče tek nakon pogledane samo zadnje minute prethodnog. Ovaj dugometražni omnibus uvršten je u Top 10 'Must see' festivala po izboru Elliota Grovea, osnivača Raindance Film Festivala i Britanskih nezavisnih filmskih nagrada. Film je snimljen uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Rijeke i Grada Zagreba, a više informacija o ovogodišnjem 'Elliot's Top 10-u' možete pronaći na ovom linku.  

25. izdanje Filmskog festivala Raindance održalo se od 20. rujna do 1. listopada u Londonu. Ove su godine među nagrađenima i redatelji Zachary Cotler i Magdalena Zyzak za film Maya Dardel, dok je In Another Life Jasona Wingarda proglašenim najboljim dugometražnim filmom iz Ujedinjenog Kraljevstva. Guy Ritchie primio je drugu Raindance Auteur nagradu za svoja postignuća u filmu i doprinosu filmskoj industriji. Službene stranice Festivala možete posjetiti ovdje.

Naslovne fotografije: Ante Tomić na dodjeli nagrada; scena iz filma Transmania

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.