Preskoči na glavni sadržaj

Ustavu Republike Hrvatske nagrada za najbolji film u Belgiji

Žiri Film Festivala Oostende u Belgiji proglasio je Ustav Republike Hrvatske redatelja Rajka Grlića pobjednikom međunarodnog programa 'Taste of Europe'. Ovoj 'ljubavnoj priči o mržnji' to je već 23. po redu nagrada od premijere u Montrealu i ondje osvojene Grand Prize of Americas. 

'Žiri je jednoglasan. Ovaj se film usudi približiti aktualne teme poput seksulane i kulturne različitosti, etničke pripadnosti, političkih i vjerskih opredjeljenja bez osuđivanja i didaktičnosti. Žiri je dirnut humanošću kojom redatelj predstavlja svoje likove. Likovi koji se bore s predrasudama, koji se ponašaju sukladno svojoj istinskoj sudbini i različitostima, ali su osuđeni jedni na druge u svojoj potrebi za sigurnošću. Ovo audovizualno umjetničko djelo s predivnim soundtrackom približava pravu Hrvatsku, ne samo u njezinim različitostima već mnogo više empatijom koja povezuje ljude.', istaknuli su u svom obrazloženju članovi žirija. 

Ustav RH je tako uz novčanu nagradu od 7 500 eura osvojio i Video na zahtjev (Video On Demand) emitiranje u Belgiji. 

U glavnim ulogama u filmu pojavljuju se Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić, scenarij potpisuje Ante Tomić zajedno s redateljem Rajkom Grlićem, a direktor fotografije je Branko Linta. Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar, Češki filmski fond, Agencija za film Republike Makedonije i Filmski centar Slovenije, uz podršku programa Kreativna Europa - MEDIA Europske unije i europskog fonda za koprodukcije Eurimages. 

Sve ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.