Preskoči na glavni sadržaj

Ustav Republike Hrvatske osvojio glavnu nagradu na SEEfestu

Na 12. izdanju SEEfesta – Filmskog festivala jugoistočne Europe koji se održava u Los Angelesu, nagrada za najbolji film (Bridging the Borders Award) pripala je igranom dugometražnom filmu Ustav Republike Hrvatske redatelja Rajka Grlića, a nagrađena je i manjinska hrvatska koprodukcija, dugometražni dokumentarni film Petre Seliškar Moj svijet je naopačke.

Žiri je istaknuo da je ovo 'izvanredan i veoma komičan' ljubavni film o mržnji. Pobjedom u L.A.-u, Ustav Republike Hrvatske nastavlja uspješan niz međunarodnih nastupa koji je započeo međunarodnom premijerom u Montrealu 2016. gdje je nagrađen prestižnom nagradom Grand Prix Amerike. Također, film će od jeseni igrati u američkim kinima u distribuciji Synergetica.

U konkurenciji dokumentarnog filma, ostvarenje Petre Seliškar Moj svijet je naopačke, osvojilo je dvije nagrade. Film je primio posebno priznanje žirija, a direktor fotografije Brand Ferro nagrađen je za najboljeg snimatelja u konkurenciji dokumentarnog filma.

Tijekom osam dana održavanja festivala na Beverly Hillsu, prikazano je ukupno 12 dugometražnih, osam dokumentarnih te 36 kratkometražnih filmova. SEEfest se održava od 2006. godine, a kroz svoje festivalsko izdanje kao i kroz projekcije koje organizira tijekom čitave godine promovira kulturnu raznolikost Jugoistočne Europe. Više o festivalu možete saznati ovdje, a potpun popis nagrada dostupan je na ovoj poveznici

Uz nagrade u Los Angelesu, film Rajka Grlića ostvario je još jedan uspjeh. Na Međunarodnom filmskom festivalu u Milanu, Ksenija Marinković i Dejan Aćimović proglašeni su najboljim sporednim glumcima. Nagrade dodjeljuje Filmsko društvo Leonardo da Vinci (LDVFS). Osvajanjem nagrade LDVFS-a filmovi se kvalificiraju za glavnu nagradu festivala koju dodjeljuje publika. Pobjednik festivala bit će objavljen 31. svibnja. Program festivala dostupan je ovdje, a popis nagrađenih filmova ovdje

Naslovne fotografije: kadrovi iz filmova Ustav Republike Hrvatske i Moj svijet je naopačke

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.