Preskoči na glavni sadržaj

Ustav Republike Hrvatske osvojio dvije nagrade na Filmskom festivalu jugoistočne Europe u Berlinu

Ustav Republike Hrvatske redatelja Rajka Grlića osvojio je nagradu za najbolji film na sinoć zatvorenom Filmskom festivalu jugoistočne Europe u Berlinu SEEFF 2018., a nagradu za najboljeg glumca dobio je Nebojša Glogovac koji je preminuo u veljači ove godine. Nagrade je preuzeo Dejan Aćimović. 

Nagrade na Filmskom festivalu jugoistočne Europe u Berlinu SEEFF 2018., filmu Ustav Republike Hrvatske su 33. i 34. po redu. Festivalska putovanja za film Rajka Grlića započela su međunarodnom premijerom u Montrealu 2016. gdje je 'ljubavna priča o mržnji' nagrađena Grand Prize of the Americas. Uslijedili su festivali diljem svijeta. Među ostalim na Međunarodnom filmskom festivalu u Santa Barbari film je nagrađen nagradom Jeffrey C. Barbakow za najbolji međunarodni dugometražni igrani film, na European Film Festival u Lecceu dobio je nagradu za najbolji scenarij, najboljeg glumca (Nebojša Glogovac) te nagradu publike; potom na Međunarodnom filmskom festivalu u Milanu nagrađeni su glumci Ksenija Marinković i Dejan Aćimović, a na Pulskom filmskom festivalu uzeo je četiri Zlatne arene i nagradu Fedeora europske filmske kritike dok je na londonskom Raindance filmskom festivalu 2017. nagrađen kao najbolji film; najbolji scenarij (Rajko Grlić i Ante Tomić); te za najbolju glumačku izvedbu (Nebojša Glogovac). Film je ostvario i značajne uspjehe u kino-dvoranama Europe, a krajem svibnja započinje i redovna kino distribucija u SAD-u.

U glavnim ulogama u filmu pojavljuju se Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić. Scenarij potpisuje Ante Tomić zajedno s Rajkom Grlićem, a ostalu autorsku ekipu čine direktor fotografije Branko Linta, skladatelj Duke Bojadziev, scenografkinja Željka Burić, kostimograf Leo Kulaš, montažer Andrija Zafranović, majstorica maske Ana Bulajić Črček, majstor zvuka Nenad Vukadinović i dizajner zvuka Srdjan Kurpjel. Producent je Ivan Maloča, a produkciju potpisuju Interfilm iz Zagreba, Hrvatska radiotelevizija, In Film Prag, Revolution Skopje, Sever&Sever Ljubljana i Film&Music Entertainment London.

Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar, Češki filmski fond, Agencija za film Republike Makedonije i Filmski centar Slovenije, uz podršku programa Kreativna Europa – MEDIA Europske unije i europskog fonda za koprodukcije Eurimages.

Naslovne fotografije: scene iz filma Ustav Republike Hrvatske

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.