Preskoči na glavni sadržaj

Uspješno završilo prvo izdanje programa ReActing as a Star 

ReActing as a Star – novi međunarodni program posvećen poticanju umrežavanja filmskih i audiovizualnih glumaca u regiji i povećanju njihove prisutnosti u europskoj filmskoj industriji, održan je u Kranju, u okviru drugog izdanja Filmskog festivala Krafft Actors, od 16. do 19. lipnja. Platforma je nastala na inicijativu Slovenskog filmskog centra, a ostvarena je u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom, Međunarodnom mrežom direktora kastinga (ICDN) i partnerskim filmskim centrima iz Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore. 

“Oduševljena sam što smo glumcima uspjeli pružiti posebnu priliku za istraživanje i umrežavanje. Slovenija pretežno sudjeluje u koprodukcijama s ostalim zemljama iz regije. Stoga se posebno važnim čini olakšati umrežavanje i povećati prepoznatljivosti glumaca iz regije. Ključno je da su važnost ovog projekta prepoznali i moji kolege iz drugih filmskih centara, a to ovom profesionalnom događaju na festivalu u Kranju daje posebnu težinu i osigurava dugu i stabilnu budućnost," rekla je Nataša Bučar, ravnateljica Slovenskog filmskog centra, povodom završetka prvog izdanja projekta.

Na prvom izdanju platforme ReActing as a Star sudjelovali su sljedeći glumci iz regije: iz Slovenije Maruša Majer, Saša Pavlin Stošić i Jure Ivanušič; iz Hrvatske Judita Franković Brdar, Goran Marković i Josip Ledina; iz Bosne i Hercegovine Alban Ukaj, Alena Džebo i Kerim Čutuna; iz Makedonije Zorica Nuševa, Xhevdet Jashari, Tamara Ristoska i Sabina Memishi; iz Srbije Katarina Marković, Petar Benčina i Milena Božić; te iz Crne Gore Emir Čatović, Kristina Obradović i Milica Ščepanović.

Nakon događanja, slovenska glumica i sudionica platforme Maruša Majer primijetila je: “Mi, glumci iz Slovenije, posebno pozdravljamo svaku inicijativu s ciljem integracije, jer se ponekad čini kao da smo gotovo potpuno odsječeni od bilo kakve suradnje s ostalim zemljama bivše Jugoslavije. Nadam se da će ovakva okupljanja poboljšati situaciju i da će postupno iznjedriti sve češće profesionalne suradnje. Čini mi se da je to najveći potencijal projekta ReActing as a Star.”

Srpski glumac i sudionik događaja Petar Benčina podijelio je sljedeće o svom iskustvu: “Ovo je bila sjajna ideja, rezultirala je bogatim iskustvom i pravo je zadovoljstvo biti ovdje. Poput konkretnih radionica koje organiziraju renomirani profesionalci iz Francuske, Belgije, Norveške i Njemačke, ReActing je također okupio talentiran i dobro odabran tim ljudi iz svih zemalja regije. Program je raznolik i intenzivan, što je izvrsna kombinacija!”

Program ReActing as a Star ima za cilj okupiti filmske glumce, direktore kastinga i agente te ih promovirati na regionalnoj i međunarodnoj razini. Zamišljen je kao događanje za umrežavanje na kojem glumci mogu povećati svoje kompetencije i proširiti znanja, istovremeno stvarajući nove poslovne prilike. Tijekom trodnevnog događanja, renomirani glumci, redatelji, direktori kastinga i agenti podijelili su svoja profesionalna iskustva u svojstvu stručnjaka i voditelja tematskih radionica.

Na kraju prvog izdanja, pokretačica i voditeljica programa Tina Hajon izjavila je: “Provedba programa ReActing – prvog takve vrste u našoj regiji – bila je vrlo konstruktivna i uspješna. Veseli me što je Slovenija imala priliku ugostiti sve ove istaknute glumce i glumice, radeći na zajedničkom cilju u suradnji s renomiranim filmskim profesionalcima iz inozemstva. Svakako smo dobili zamah za organiziranje novih izdanja programa ReActing!”

Međunarodni program uključivao je radionice koje su vodili hrvatski glumci Leon Lučev i Jelena Graovac Lučev, direktorica kastinga na filmovima francuskog redatelja Luca Bessona, Nathalie Chéron i redateljica Teona Strugar Mitevska iz Sjeverne Makedonije. Majstorska predavanja, koja su također bili otvorena za javnost, održali su poznati i višestruko nagrađivani hrvatski redatelj Dalibor Matanić, direktorica kastinga na filmu Najgora osoba na svijetu Yngvill Kolset Haga, te redateljica pokreta i koordinatorica intimnih scena za film, TV i kazalište Ita O'Brien. Upravo je snimanje intimnih scena bila središnja tema festivala, jer je to najizazovniji aspekt glumačkog rada.

Po završetku programa, hrvatski glumac i predavač Leon Lučev izjavio je: “Ovo je bilo neprocjenjivo iskustvo na više razina, i što se tiče sastanaka, ali i zbog razmjene iskustava, druženja, iskrenog ponovnog povezivanja i umrežavanja. U programu ReActing iskorijenili smo tabue, razgovarali o našim dvojbama, nadama i problemima, pokrenuli ključna pitanja i razmatrali rješenja.”

Ovom prilikom, Teona Strugar Mitevska, makedonska redateljica i voditeljica tematske radionice programa, izjavila je: “Zašto to nismo učinili ranije?! No, kako poznata poslovica kaže, nikad nije kasno, a ovo je odličan početak. Program je iznimno detaljan i intenzivan. Govornici su iskusni, renomirani i definitivno znaju o čemu govore. Glumci su pomno odabrani, sve se održava na vrlo visokom nivou, i na kraju, organizatori su stvorili predivnu atmosferu u kojoj nas ljepota prati na svakom koraku!”

Geslo prvog izdanja međunarodnog programa ReActing as a Star bilo je "Glumi lokalno, djeluj globalno".

Naslovne fotografije: ReActing as a Star 2022.
(autor fotografija: Samo Paušer)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.