Preskoči na glavni sadržaj

Uspjeh hrvatske kuće animiranog filma: Dva filma u Velikom natjecanju Animafesta

Nakon višegodišnje stanke Zagreb film na ovogodišnjem Animafestu, svjetskom festivalu animiranog filma u Zagrebu, jedinom filmskom festivalu A kategorije u Hrvatskoj, ponovo je prisutan u međunarodnoj konkurenciji kratkog filma, tzv. Velikom natjecanju, i to čak s dva naslova: Crvenkapica Redux Danijela Žeželja te Posljednji izazov Božidara Trkulje. 

Crvenkapica Redux posljednji je film autora Danijela Žeželja koji je godinama vezan za Zagreb film. Njegovi raniji radovi prikazani su na brojnim svjetskim festivalima te je za njih osvojio više nagrada. Crvenkapica Redux, kao što i sam naslov govori, film je nastao prema klasičnoj dječjoj bajci kojoj autor pristupa na svoj originalan i ponovo na vizualno iznimno upečatljiv način. Žeželj ističe: 'Posebno me veseli što je film ušao na Animafest jer sam odrastao s festivalom, sjećam se kada je još bio u kinu Sudentskog centra i kada sam kroz nekoliko dana odgledao kompletan program, 10tak sati filmova. Ne samo da je čast nego i dječačko veselje što je moj film u natjecateljskom programu festivala zahvaljujući kojem sam otkrio i zavolio animaciju.'

Posljednji izazov prvi je film nastao u novoosnovanom studiju za lutka film Zagreb filma. Ovaj humorni film govori o velikom pohodu pet odvažnih junaka privučenih vrijednom nagradom. U potjeri, kojom manipuliraju tri patuljka, pohlepa, taština i nezasitnost vode junake prema njihovom cilju. Božidar Trkulja je već svojim prvim filmom Priča s početka vremena okrenuo reflektore animiranofilmskog svijeta na sebe. Trkulja se odlučio za tehniku lutka animacije koja je nedovoljno zastupljena u inače razvijenom animiranom filmu u Hrvatskoj, te izdvaja: 'Proći uvijek oštru selekciju Svjetskoga festivala animiranoga filma u Zagrebu, i ući u međunarodno natjecanje, želja je i nada svakoga autora. To je velika čast i zaista mi je zadovoljstvo što se Posljednji izazov našao među 40-ak odabranih iz cijeloga svijeta'. Sustavno, gotovo pionirski, kroz njegov rad razvija se i lutka film u Hrvatskoj.

Ustanova Zagreb film jedina je ustanova u Hrvatskoj koja se istodobno sustavno bavi očuvanjem filmske građe s više od 800 naslova kratkih animiranih filmova, 600 dokumentarnih filmova, 600 reklamnih, proizvodnjom kratkih umjetničkih animiranih i eksperimentalnih filmova te međunarodnom distribucijom i promocijom navedene građe. Ravnatelj, Vinko Brešan naglašava kako: '...ne postoji producent koji ne bi bio oduševljen činjenicom da su dva njegova filma u glavnom programu Animafesta. Ono što je za igrani film Venecija to je za animirani film Animafest. Animirani filmovi nastaju u dugom vremenskom periodu i ovaj rezultat je prava kompenzacija za veliki trud svih autora i svih ljudi koji rade i surađuju sa Zagreb filmom.'

Zagreb film koproducent je i četiri diplomska filma nastala u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti, Odsjeka za animirani film i nove medije. Na Animafestu, u programu međunarodne studentske konkurencije, prikazat će se dva zanimljiva naslova: Par varijanti mlade autorice Petre Balekić i Proces autorice Lucije Buzančić, dok će se u programu hrvatskog natjecanja prikazati filmovi Naši problemi Ivana Radovića i Šumska bajka Franka Dujmića.

Naslovne fotografije: scene iz filmova Crvenkapica Redux i Posljednji izazov

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.