Preskoči na glavni sadržaj

Uskršnja jaja na Filmskom festivalu Tribeca

Uskršnja jaja, kratkometražni igrani film Slobodana Karajlovića bit će prikazan u natjecateljskom programu kratkometražnih filmova na Filmskom festivalu Tribeca u New Yorku.

Kratkometražni igrani film Uskršnja jaja hrvatskog redatelja Slobodana Karajlovića odabran je za natjecateljski program kratkih filmova na Filmskom festivalu Tribeca u New Yorku koji se održava od 18. do 29. travnja. Filmski festival Tribeca jedna je od najznačajnijih platformi za promociju nezavisnog filma u Sjevernoj Americi koju godišnje posjeti nekoliko stotina tisuća profesionalaca iz područja umjetnosti, glazbe i filma. Natjecateljski program festivala sastoji se od međunarodne selekcije nezavisnog igranog, kratkometražnog i dokumentarnog filma, a Uskršnja jaja odabrana su kao jedan od 60 naslova između 2800 prijavljenih za kratkometražni natjecateljski program. Dobitnik nagrade za najbolji kratkometražni film automatski se kvalificira za nominaciju za Oscara u kategoriji kratkometražnog filma.

Radnja filma Uskršnja jaja odvija se tijekom 70-ih godina prošloga stoljeća u Jugoslaviji, a prati majku koja potajno slavi Uskrs sa svojom djecom, kako je ne bi primijetio njezin suprug, vojni dužnosnik i okorjeli komunist. Film je sniman u Zagrebu, a redatelj priču opisuje kao osobnu, iako ne i autobiografsku. U mojoj obitelji otac je bio komunist i sve povezano s religijom shvaćalo se vrlo negativno. Unatoč tome, neka od meni najbistrijih sjećanja iz djetinjstva povezana su uz vjerska iskustva: odlasci u crkvu s bakom, krštenje te naravno uskršnja jaja. Moja mama i baka radile su ih svakoga Uskrsa, iako skrivečki, jer se otac tome protivio, objasnio je redatelj.

Slobodan Karajlović rođen je u Splitu, a studirao je filmsku i kazališnu režiju u Burghausenu u Njemačkoj. Režirao je nekoliko kratkih filmova, te više od 40 epizoda dječje TV emisije koje su emitirane na televizijskoj kući ZDF. Scenarij za Uskršnja jaja napisao je zajedno s Jelenom Svilar, a uloge u filmu tumače Frano Mašković i Jelena Kordić Kuret, dok su se u ulogama djece našli Nikola Črček i Ana Ljubičić. Direktor fotogragije je Jan Šuster, za montažu je zadužen Sanjin Stanić, a producentica filma je Ana Vilenica.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.