Preskoči na glavni sadržaj

Uskoro započinje peto izdanje Vukovar film festivala

5. Vukovar film festival - Festival podunavskih zemalja održat će se od 24. do 28. kolovoza na trima novim lokacijama. Umjesto na dunavskom šlepu, kao prethodnih godina, festival iz tehničkih razloga seli na terasu Agencije za vodne putove, Ružičkinu kuću te u kino Borovo, a festivalski filmovi naknadno će se prikazivati i u CineStarima diljem Hrvatske.

'Ove godine donosimo do sada najujednačeniji i tematski najzanimljiviji program. Globalne promjene su vidljive na svakom koraku, svijet je na raskršću, a selektirani filmovi odgovaraju vremenu u kojem živimo i najbolje pokazuju stanje svijesti današnjeg čovjeka uvučenog u beskrupulozni svijet neo-liberalnog kapitalizma. Tu su brojne hrvatske premijere i naslovi od kojih će filmoljupcima rasti zazubice', napominju organizatori.

Iz sekcije dugometražnih igranih filmova GLAVNOG PROGRAMA organizatori izdvajaju naslove bugarske i ukrajinske produkcije koje rijetko viđamo na domaćim ekranima. Tu je bugarski Tilt, ljubavna priča smještena u doba tranzicije, redatelja Viktora Chouckova te ukrajinski Sreća moja (Schastye moe), redatelja Sergeja Loznitsa, nominiran za Zlatnu palmu Cannesa, priču o očajnom kamiondžiji ogrezlom u zločin. U glavnom programu je i sarajevski pobjednik, nagrađen u Cannesu 2011., austrijski film Disati (Atmen), redatelja Karla Markovicsa, potresna priča o kriminalnom rekovalescentu u potrazi za obitelji. Na repertoaru je i novi film Tomislava Radića, Kotlovina, dobitnik 6 pulskih Arena, uključujući i onu za najbolji film te mađarski film Stvar je u detaljima (Kontorfalak), dobitnik brojnih nagrada na Mađarskom filmskom tjednu.

Iz sekcije kratkometražnih igranih filmova, organizatori izdvajaju rumunjski naslov Tiha rijeka (Apele tac), koji prikazuje ljude koji su u doba komunizma iz zemlje bježali vodenim, dunavskim putem te i njemački Između neba i zemlje (Zwischen Himmel und Erde). U programu je i srpski film Stevan M Živković redatelja Stevana Tagića u kojem glavni junak (tumači ga Slavko Štimac) pokušava uvjeriti okolinu da nije mrtav. Višestruko nagrađivani hrvatski film Onda vidim Tanju, u cijelosti snimljen od fotografija, dodatni je bonus ovogodišnjeg programa.

Najjači dosad, podunavski DOKUMENTARNI PROGRAM donosi austrijsko-njemački film Zlin - Živuća utopija (Zlin- Die Gelebte Utopie) redatelja Alexandera Bindera, zanimljiv jer oslikava projekt industrijalca Tomasa Bate koji je povezan uz Borovo, ali i zato jer je njegov prototip 'naselja' za radnike Zlin bio urbanistički, arhitektonski i sociološki gledano vrh avangarde 30-ih godina. I sam Le Corbusier je dolazio u Zlin crpsti inspiraciju. Dokumentarac Gospodari Dunava (Lords of the Danube) govori o ugroženosti dunavske ribe jesetre koja nestaje zbog izlova vezanog uz proizvodnju kavijara. Austrijski pak Solartaxi govori o vizionarskom pothvatu čovjeka koji autom na solarnu energiju obilazi svijet. Kapitalizam - naša poboljšana formula (Kapitalizam- Reteta Noastra Secreta), donosi priču o novopečenim rumunjskim bogatašima koji su nekad bili pripadnici zloglasne tajne službe - Securita. Njemački Na početku bijaše svjetlo (Am anfang War Das Licht) P. A. Straubingera film je o ljudima koji 50-ak godina žive bez hrane i vode. Posljednji film nedavno preminulog dokumentarista Miroslava Mikuljana, hrvatski naslov Plava plaža 2 je dokumentirano duhovno iskustvo o čovjekovoj prolaznosti. Njemački naslov Khodorowsky pak priča priču o kontroverznoj ruskom bogatašu kojeg je Putin smjestio u zatvor, a Gradonačelnik protiv bijele smrti pak o slovačkom mjestašcu čiji je gradonačelnik odlučio spojiti sve neoženjene dečke i cure.

IZVAN KONKURENCIJE bit će prikazan njemački Chernobyl - nevidljivi ubojica (Chernobyl - The Invisible Thief) potresan film o zataškavanjima vezanima uz stvarni broj žrtava (brojke se penju do 2 milijuna žrtava) najbrutalnije nuklearne nesreće ikada. Film Voda: esencija života (Flow: For Love of The Water) pokazuje da je zemlja svjesno živo biće – organizam kojem je voda krvotok bez kojega nema života. Novi film Morgana Spurlocka Najveći film ikada prodan (Greatest movie ever sold) govori o sugestivnoj moći manipulacije medijima, a njemački film Mjesečeva zavjera (Die Mondverschworung) bavi se okultnom vezom Nacista s Mjesecom.

Popratni program SVIJET donosi kostimiranu poslasticu s Mijom Wasikowskom, naslov Jane Eyre te najgledaniji brazilski film svih vremena Elitna postrojba 2 (Tropa de Elite 2) Josea Padhile. Film Jedan dan (One day), redateljice Lone Scherfig, s Anne Hatthaway u naslovnoj ulozi u Vukovaru starta u isto vrijeme sa svjetskim centrima Parizom i Londonom.

U okviru DODATNIH DOGAĐANJA, ove godine se već tradicionalno održava TV sajam nastao u suradnji s HRT-om. TV sajam ( održava se u hotelu Lav od 26. do 28. kolovoza) okuplja filmske profesionalce iz regije i na najbolji način ih povezuje i navodi na suradnju. Sajam donosi i radionicu za pitching dokumentarnog filma koja će se održati u hotelu Lav, 27. kolovoza. Radionicu će voditi Marija Ratković, suradnica Hrvatskog filmskog saveza.

'Peti VFF donosi pregršt dodatnih događanja, tu su čak dvije filmske radionice, jedna je već tradicionalna Dunavska scenaristička radionica s voditeljicom Irenom Krčelić, a druga je Festivalska radionica pod vodstvom Studija kreativnih ideja Gunja, na kojoj će se snimati pravi dokumentarac. Radionice će se održavati u Ružičkinoj kući. Nadalje, festival nikada nije imao bolju ponudu zabave. Svaki dan održavat će se koncerti od kojih izdvajamo koncert Urbana u četvrtak te Cubisma u nedjelju. Party zona festivala je sjajno vukovarsko okupljalište beach bar Danube Gardens', kažu organizatori.

Žiri 5. izdanja Vukovar Film Festivala čine: književnica Vedrana Rudan, filmski kritičar Dean Šoša te redatelj i scenarist Ognjen Sviličić

Službena stranica Vukovar film festivala
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.