Preskoči na glavni sadržaj

Uskoro počinju šeste Filmske mutacije: festival nevidljivog filma

Šesto izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma održava se od 12. do 16. prosinca u Zagrebu te od 17. do 20. prosinca u Rijeci. Festival je posvećen inovativnim pristupima filmskoj pedagogiji, programiranju i estetici, ovogodišnje izdanje bavi se filmskom katarzom, a u goste dovodi Pedra Costu i Martina Arnolda.

Šesto izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma bavit će se pitanjem propasti filmske katarze. U žarištu programa bit će dvojica redatelja i za njih karakteristične tehnike close-upa i cut-upa. Jedan od njih je Martin Arnold, klasik austrijske filmske avangarde koji se sustavno bavio restrukturiranjem snimljenog materijala. Arnold radi s insertima iz hollywoodskog žanrovskog filma i Disneyjevih crtića, a metodama istovremeno istjeruje i upisuje sublimne poruke iz njihove „podsvijesti“. Radovi Martina Arnolda bit će predstavljeni u nekoliko programa nazvanih Kinonapadaji te kroz videoinstalaciju Ledeni zagrljaj, koja će se u Galeriji Klovićevi dvori moći pogledati od 14. do 20. prosinca.

Drugi autor u fokusu je Pedro Costa, cijenjeni portugalski redatelj najpoznatiji po svojim filmovima na granici dokumentarizma i fikcije u kojima portretira imigrante i ostale socijalno ugrožene društvene skupine. Costini filmovi redovito se nalaze na listama najboljih filmova desetljeća, a na našim prostorima vrlo su rijetko prikazivani. Na festivalu će biti prikazano nekoliko njegovih radova koje je izabrao sam autor.

Uz Arnolda i Costu, koji će biti gosti festivala, filmski program uključuje i Tajnu povijest filMA. Radi se o kustoskoj programu Jamesa Lea Cahilla koji sadrži 30-ak eksperimentalnih radova renomiranih avangardnih umjetnika od početka prošloga stoljeća pa do danas, a koji se bave Arnoldovim temama (odatle i MA u naslovu programa) te simptomima koji se ponavljaju kroz povijest. Festival se otvara njegovim Kinonapadajima, a bit će još prikazani programi Reanimirano, retuširano, opsjednuto i Deanimacije: Prostori kućnih bolesti.

Spomenimo i da će Martin Arnold, Pedro Costa i James Leo Cahill održat i predavanja na Akademiji dramske umjetnosti i Akademiji likovne umjetnosti.

Filmske mutacije poznate su i po tome što posebnu pozornost posvećuju japanskom filmu. Japanski program počeo je već u lipnju, i to cjelovitim retrospektivnim programom kultnog japanskog filmaša Sejuna Suzukija, koja se održala u Zagrebu i Rijeci. Na festivalu će se prikazati 25. 11. Dan kada je Mishima odabrao svoju sudbinu, jedan od posljednjih filmova kultnog filmaša Kojia Wakamatsua, autora koji je ranije ove godine tragično preminuo. Film je inače prikazan i u programu Un certain regard Filmskog festivala u Cannesu. Spomenimo i program Izvođenje filma te suradnju s japanskim izvođačem za nijeme filmove (tzv. benshi) Ichirom Kataokom koji će zajedno s glazbenicima izvoditi „glas i glazbu“ za dva filma, a održat će i radionicu benshi tehnike za glumce i izvođače.

Filmske mutacije otvorit će se u srijedu 12. prosinca u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti programom Kinonapadaji Martina Arnolda. Festival će se od 12. do 16. prosinca održati u Zagrebu na nekoliko lokacija (Muzej suvremene umjetnosti, Galerija Klovićevi dvori, Kino SC & MM centar - program u suradnji s Velesajmom kulture SC-a, Akademija dramske umjetnosti, Akademija likovne umjetnosti), od 17. do 20. prosinca u Rijeci (Art-kino Croatia), a 10. siječnja gostovat će i u Slovenskoj kinoteci u Ljubljani.

Program Filmskih mutacija ostvaruje se u produkciji umjetničke organizacije Film-protufilm uz podršku: Ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba, Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture RH, Ministarstva poduzetništva i obrta RH, Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke, Francuskog Instituta u Zagrebu i Kulture promjene SC-a.

Ovaj projekt podržava ERSTE Stiftung.

Film-protufilm je suorganizator TIMeSCAPES projekta partnera BADco. (Zagreb), Maska (Ljubljana), Science Communications Research (Beč), Teorija koja hoda (Beograd) i Film-protufilm (Zagreb). Projekt TIMeSCAPES je podržan od programa Kultura Europske zajednice.

Partneri: Muzej suvremene umjetnosti, Galerija Klovićevi dvori, Kultura promjene SC - Velesajam kulture, Akademija dramske umjetnosti, Akademija likovnih umjetnosti, Hrvatska kinoteka, Hrvatski filmski savez (Zagreb); Art-kino Croatia (Rijeka), Slovenska kinoteka (Ljubljana); Jugoslovenska kinoteka (Beograd), National Film Center, The National Museum of Modern Art (Tokio).

Više informacija o programu preuzmite na ovome linku, a raspored projekcija i filmova po programima pronađite ovdje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.