Preskoči na glavni sadržaj

Uskoro počinju 3. Pučiške filmske večeri na Braču

Od 2. do 7. kolovoza održat će se treće izdanje Pučiških filmskih večeri na otoku Braču, posvećeno ponovno pronađenim filmovima o Hrvatskoj iz svjetskih filmskih arhiva. Filmske večeri organizira udruga KINOFON i Općina Pučišća, a sufinancira Hrvatski audiovizualni centar.

Pučiške filmske večeri jedino su mjesto u Hrvatskoj gdje je moguće vidjeti godinama izgubljene (i sada pronađene) filmove o Hrvatskoj iz svjetskih filmskih arhiva, ali i najpoznatije koprodukcijske filmove snimane u Dalmaciji.

Ove godine filmske večeri otvara cjelovečernji pustolovni film Marko Polo iz 1965. godine, s Horstom Buholzom, Orsonom Wellesom i Anthonyjem Quinnom u glavnim ulogama. Ovaj malo poznati filmski spektakl sniman je u Egiptu, Srbiji, Afganistanu i na brojnim lokacijama i u Hrvatskoj.

Pučiške filmske večeri nastavljaju Avanture Odiseja Franka Rossia. Radi se o malo poznatoj filmskoj verziji poznate TV serije snimane u cijelosti na najpoznatijim lokacijama u Hrvatskoj 1968. godine. Iako je serija stekla kultni status, dugometražni film ostao je godinama nepoznat, a na Pučiškim filmskim večerima bit će ga moguće vidjeti u integralnoj verziji. Koprodukcijsku sekciju zatvara i najpoznatiji akcijski film sniman kod nas – Božji oklop Jackieja Chana iz 1986. godine.

Filmska arheologija dobila je svoju večer četvrtog dana kada će se prikazati novopronađeni spektakularni njemački kratki film Lied der Adria Hansa Beck-Gadena iz 1938. godine, za koji je glazbu skladao Ivo Tijardović, a koji je sniman u Splitu, Omišu i na Braču. Prikazat će se i Princeza koralja, što je uz Winettoua možda najpoznatiji njemački film sniman kod nas.

Pučiške filmske večeri zatvara homage Karlu Buliću, film Goli čovik iz 1968. godine te još jedna filmska posveta Braču, Jugoslavenski Jadran Milana Katića iz 1950. godine.

Više o programu saznajte na Facebook-stranici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.