Preskoči na glavni sadržaj

Uskoro počinju 25. Dani hrvatskog filma 'Ivo Gregurević' u Orašju

Festival Dani hrvatskog filma drugu godinu zaredom nosi ime svog utemeljitelja Ive Gregurevića koji je preminuo početkom prošle godine, a održava se u Orašju od 29. kolovoza do 5. rujna. 

Festival se svečano otvara u petak, 29. kolovoza uz Savu u Orašju, a prije toga je organiziran obilazak posljednjeg počivališta Ive Gregurevića na groblju Karaula u Donjoj Mahali. 

Na poziv organizatora festivala, okupit će se značajno smanjeni broj filmaša, glumaca, redatelja, scenarista, djelatnika iz filmske industrije, te osoba iz javnog života, svijeta politike, kulture i sporta. No, filmska tradicija se nastavlja, uz izvanredne mjere epidemiološke zaštite. 

Projekcije filmova održat će se od 30. kolovoza do 5. rujna, a prva na rasporedu je film Sokol ga nije volio redatelja Branka Schmidta. Zatim slijede naslovi Koja je ovo država Vinka Brešana, Dnevnik Diane Budisavljević redateljice Dane Budisavljević, Ideš? idem! u režiji Ljube Zdjelarevića, Mater redatelja Jure Pavlovića te Glas Ognjena Sviličića

Uz filmski program, Hrvatska matica iseljenika ove je godine realizirala i prvu filmsku radionicu.

"Na tragu tradicionalnog okupljanja filmaša i ljubitelja filmske umjetnosti na filmskom festivalu u Orašju i njegovom bogatom programu, osmislili smo filmsku radionicu u kojoj sudjeluju Hrvati iz domovine, BiH i iseljeništva, te predstavnici hrvatskih manjina. Radionica će se održati uz stručno vodstvo akademskog redatelja Ivana Mokrovića od 27.kolovoza do 1. rujna", pojašnjava Nives Antoljak, koordinatorica projekta ispred HMI Zagreb. Posljednjeg dana festivala, prikazat će se i radovi polaznika radionice.

Organizatori ističu da će se ove godine prikazivanje filmova u kinodvorani Orašje održati uz ograničen broj gledatelja, stoga mole zainteresirane da besplatne ulaznice za projekcije preuzmu od četvrtka, 27. kolovoza u Centru za kulturu Orašje.

Detaljan raspored projekcija možete pogledati ovdje, a sve ostale informacije o festivalu možete pronaći na službenoj Facebook stranici Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević.

Dani hrvatskog filma u Orašju se održavaju od 1995. godine, idejni im je začetnik Ivo Gregurević, jedan od najvećih hrvatskih glumaca rođen u Donjoj Mahali pokraj Orašja. Gregurević je snimio više od 90 filmova, 19 televizijskih serija te 30-ak kazališnih predstava, a pokretanjem festivala u Orašju odužio se kraju iz kojeg je potekao. 

Festival nema natjecateljski karakter, a na njemu se dodjeljuje Zlatni dukat, nagrada za doprinos razvoju hrvatskog filma.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.