Preskoči na glavni sadržaj

Uskoro počinje 5. izdanje History Film Festivala

Peto izdanje History Film Festivala – međunarodnog festivala povijesnog dokumentarnog filma održavat će se od 14. do 18. rujna 2021. Dvadeset i tri filma iz službenog programa prikazivat će se u riječkom Art-kinu gdje će se publika imati priliku uživo susresti i razgovarati s brojnim gostujućim autorima. 

O pobjednicima u devet kategorija odlučivat će međunarodni žiri kojime ove godine predsjeda cijenjeni hrvatski filmski i kazališni redatelj Vinko Brešan. Na ovogodišnjem History Film Festivalu, tri će filma imati svoju svjetsku premijeru, pet europsku, a dvanaest hrvatsku premijeru.

"Specifičnost ovogodišnjeg programa je to što se izabrani filmovi bave povijesnim temama i zbivanjima nakon Drugoga svjetskoga rata. Iako strahote toga rata nikako ne treba zaboraviti, moramo se okrenuti pričama o ljudima i događajima bližim našoj svakodnevici kako bismo bolje razumjeli svijet oko sebe," kažu organizatori festivala. 

Priče ovogodišnjih filmova vode gledatelje od užasa Korejskog rata, napetosti Hladnoga rata, krvavih političkih i vojnih igara oko Afganistana i Iraka, pojave ISIL-a do rasnih sukoba i globalističkih pojava. Gledajući te filmove, publika će produbit svoja saznanja, pojasniti ljude i događaje obavijene medijskim zastorima te na koncu spoznati uzroke i posljedice njihovih pojava.

Dio ovogodišnjeg natjecateljskog programa donosi i priče o poznatim ljudima kojima su se mnogi, više ili manje, divili, voljeli ih gledati, slušati i čitati, a sada će autori tih filmova rasvijetliti njihove osobnosti i živote. Legendarni Louis Armstrong, kultni sarajevski bend Indexi, glumci Louis de Funès i Oleg Vidov, redatelj Elia Kazan, književnica Toni Morrison i mnogi drugi podsjetit će, tako, publiku na njihove pjesme i ostvarenja.

 Posebni programi  

  • Film i Domovinski rat

Jedan od najznačajnijih događaja u povijesti hrvatskog naroda i države – Domovinski rat - ove godine obilježava 30. godišnjicu svoga početka. Tim povodom će se u sklopu 5. HFF-a, 15. i 16. rujna održati revija s čak 18  dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata. Filmovi će se prikazivati javno na Pavlinskom trgu u Rijeci na velikom LCD ekranu (dimenzija 7 x 3 metra). Dvodnevno prikazivanje odabranih filmskih ostvarenja Riječanima i njihovim gostima će omogućiti da se podsjete ili upoznaju s brojnim događajima i junacima toga perioda iz bliske nam prošlosti, na dane prkosa, slave, zanosa i pobjede.

  • Film i željeznica

History Film Festival svoje peto izdanje posvećuje Europskoj godini željeznice. Program posvećen željeznicama i vlakovima kao simbolima povezivanja ljudi i kultura, te našeg zajedničkog europskog nasljeđa uključuje bogat filmski program, razgovore s gostujućim autorima te predavanje cijenjenog hrvatskog filmologa i povjesničara Silvestra Milete o povijesnim ispreplitanjima filma i željeznice. Program pod nazivom Film i željeznica održat će se 16. i 17. rujna u Carskoj čekaonici povijesnog ''Štacijona'' u Matuljima te će gledatelje povesti na putovanje kroz zamišljene (filmske) i stvarne krajolike. U sklopu ovog programa u suradnji s Hrvatskim željezničkim muzejem i galerijom Kortil osmišljena je izložba pod nazivom Putovanje kroz vozne redove. Izložba koja će posjetitelje provesti kroz hrvatsku željezničku baštinu bit će postavljena u galeriji Kortil (Strossmayerova 1, Rijeka) od 07. do 18. rujna 2021. godine.

  • Inkluzivno kino

INKLUZIVNO KINO je program prilagođavanja filmova za osobe s oštećenjima sluha i/ili vida kojega Istra film provodi od 2019. godine. Svoju premijeru Inkluzivno kino imalo je na 3. History Film Festivalu projekcijom filma Ljubav su krumpiri.

U suradnji s Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije i Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, prvi prilagođen film ovogodišnjeg Inkluzivnog kina je dokumentarac hrvatskog redatelja Branka Schmidta Demo. Film je dio službenog natjecateljskog programa 5. History Film Festivala, a u njemu će osobe s oštećenjima sluha i/ili vida moći uživati zajedno sa svim ostalim gledateljima.

Zbog nemogućnosti praćenja filmskog programa i kulturne ponude kojoj nedostaje sadržaja prilagođenih njima, osobe s tom vrstom invaliditeta često se osjećaju isključenima iz društva i društvenih događanja, lišeni prava na informacije i kulturu. Iako je najčešći razlog koji se spominje nedostatak financijskih sredstava, zapravo najveću kočnicu u tom procesu predstavlja nedostatak svijesti o tome da svi, bez razlike, imaju jednaka prava na informiranje i na kulturu.

Prilagodba filmskog programa ima neporeciv integrativni i inkluzivni karakter. Naime, u današnjem svijetu film je postao neizostavan dio svakodnevnog diskursa, stoga je za socijalnu interakciju i integraciju slijepih i slabovidnih, gluhih i nagluhih osoba otvorena mogućnost involviranja od neprocjenjivog značaja.

Program Inkluzivno kino ostvaren je u suradnji s Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije i Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije te uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Rijeke, HAVC-a i Primorsko-goranske županije.

Ulaznice za projekcije u Art-kinu potrebno je rezervirati e-mailom na adresu ulaznice@art-kino.org. Sve ostale detalje potražite na službenoj stranici History Film Festivala. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.