Preskoči na glavni sadržaj

Uskoro počinje 5. Festival mediteranskog filma Split

Peto izdanje Festivala mediteranskog filma Split održat će se od 2. do 9. lipnja u Splitu. U programu će biti prikazan niz nagrađivanih naslova, a jedan od gostiju bit će i cijenjeni grčki redatelj Yorgos Lanthimos.

Po već iskušanom i od publike prepoznatom receptu, Festival mediteranskog filma Split će i ove godine donijeti najbolje od filmske industrije mediteranskih zemalja, a u nekoliko programa bit će prikazano oko 50 dugometražnih i kratkometražnih filmova, izjavio je direktor festivala Alen Munitić na današnjem predstavljanju u Villi Rossina.

Jubilarno izdanje Festivala mediteranskog filma Split prikazat će hrvatske premijere filmova Cezar mora umrijeti braće Taviani, nagrađenog Zlatnim medvjedom u Berlinu, te Fusnotu Josepha Cedara, dobitnika nagrade za najbolji scenarij na prošlogodišnjem festivalu u Cannesu te nominiranom za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Na FMFS vraća se i Yorgos Lanthimos, redatelj grčkog filma Očnjak, koji je na trećem izdanju festivala proglašen najboljim filmom. Lanthimos će ovog puta u Split doći i osobno kako bi hrvatskoj publici predstavio svoj novi film Alpe, za kojeg je na Festivalu u Veneciji dobio nagradu za najbolji scenarij.

Splitske premijere na FMFS-u ostvarit će i uspješni domaći dokumentarci Marijine Željke Sukove, Nije ti život pjesma Havaja Dane Budisavljević, zatim Brda 21000 Split Silvija Mirošničenka te Blokada Igora Bezinovića.

Povodom petog rođendana organizirat će se besplatne projekcije filmova na plaži Bačvice, a novost je i to da će filmovi odmah nakon Splita biti prikazani u zagrebačkom Kinu Europa, te u još 10-ak (uglavnom) zatvorenih ljetnih kina diljem Dalmacije, u sklopu projekta Kino Mediteran.

Nakon dvije godine planiranja projekt Kino Mediteran konačno će ovoga ljeta, po završetku Festivala u Splitu, zaživjeti diljem Dalmacije sa željom da postane redovan gost dalmatinskih mjesta i gradova. Tijekom trodnevnih gostovanja prikazivat ćemo po tri dugometražna filma iz našeg ovogodišnjeg programa, ali i dio sve popularnijeg kratkometražnog programa. Cilj nam je ljetnim kinima na barem nekoliko večeri vratiti sjaj kojeg su imala kao nekadašnja središta kulturnog života. Ove godine idemo u Makarsku, Imotski, Vrgorac, Sinj, Bol, Stari Grad, Hvar, Vis, Komižu, Blato i Korčulu, a svima njima želimo zahvaliti na suradnji i potpori koju su pružili ovom projektu, izjavio je koordinator turneje Goran Akrap.

Kompletan program, točan raspored projekcija i gosti bit će poznati tjedan uoči festivala, a više informacija potražite na službenoj stranici festivala.

Naslovne fotografije: Marijine; Nije ti život pjesma Havaja; Brda 21000 Split; Blokada

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.