Preskoči na glavni sadržaj

Uskoro počinje 4. History Film Festival

Četvrto izdanje History Film Festivala – međunarodnog festivala povijesnog dokumentarnog filma održavat će se od 8. do 12. rujna 2020. u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i galeriji Kortil.

Službena natjecateljska konkurencija 4. History Film Festival donosi 21 film čije će teme i priče gledateljima proširiti saznanja o poznatim ili nepoznatim događajima, ljudima i idejama koje su oblikovale svijet u kojemu danas živimo.

Poseban program 4. History Film Festivala objedinjen je pod nazivom RI-thinking History i dio je službenog programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Festival započinje 8. rujna u 20 sati u galeriji Kortil otvorenjem multimedijske izložbe Mala kronika – klasici Zagrebačke škole crtanog filma, posvećene velikanu hrvatske kinematografije Vatroslavu Mimici i slavnim umjetničkim ostvarenjima nastalima u okviru Zagreb filma. Toj povijesti pripada globalno prepoznatljiv fenomen Zagrebačke škole crtanog filma te više od 500 nagrada, među kojima posebno mjesto zauzima prestižna nagrada Američke filmske akademije Oscar za najbolji animirani film dodijeljena 1962. godine Surogatu Dušana Vukotića. Osim filmova, izložba prikazuje vrijednu arhivsku građu Zagreb filma – crteže, skice, celove i autentične predmete, smještajući ih u kontekst vremena u kojem su nastajali. Izložba nas uvodi u čaroban svijet animacije u kojem će s nostalgijom uživati starije generacije, a najmlađi će pak upoznati i prepoznati svima poznate i drage likove, poput primjerice Profesora Balthazara.

U 2020. godini čitav svijet, pa tako i Rijeka obilježavaju 100. rođendan Federica Fellinija. Program posvećen Felliniju uključuje izložbu fotografija 'Za stolom s Fellinijem', prisjećajući se Artusija i filmske projekcije. Dvije obljetnice slavnih Talijana, Federica Fellinija (stogodišnjica rođenja) i Pellegrina Artusija (dvjestogodišnjica rođenja), ujedinjene su u ukusnom spoju filma i hrane. Fellini je jedan od najvećih redatelja u povijesti kinematografije, a Artusi gastronom i pisac, autor čuvene knjige recepata Znanost o kuhinji i umjetnost uživanja u dobroj hrani (1891). Ova izložba fotografija vezanih uz kulinarske scene i prizore blagovanja, preuzetih iz Maestrovih filmova, odaje im počast. Fellinijevski svijet ovjekovječen je od Danguba (1953), pa sve do Ginger i Freda (1986). Tu su i fotografije iz poznatih remek-djela, poput Ceste (1954), Slatkog života (1960), Osam i pol (1963) i Amarcorda (1973). Uz izložbu prikazat će se i tri dokumentarna filma redatelja Gideona Bachmanna koji govore o Fellinijevu radu i životu: Ciao, Federico, Fellinikon i Fellini crta Bachmanna.

U sklopu programa RI-thinking History premijerno će se prikazati dvije epizode dokumentarnog serijala Fiume crno-crveno Rijeka (F.C.C.R.) koji otkriva začetke totalitarnih ideologija i pokreta koji su harali europskim kontinentom kroz 20. stoljeće. Ta su događanja obilježila riječku povijest posljednjih stotinjak godina - od osnutka prve totalitarne države, fašističke okupacije, boljševičkog pokreta, nacističke uprave, komunističkog prevrata i propasti socijalističkog sustava, borbe za samostalnost hrvatske države, nedovršenih i/ili promašenih tranzicijskih postupaka, euroatlantskih udruživanja, do totalitarnih izazova našeg vremena i Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020. godine.

Filmski znalci Daniel Rafaelić i Dejan Dabić publici će otkriti drugu, filmofilsku stranu Tita u predavanju 'Tito na velikom i malom ekranu' koje će biti obogaćeno rijetkim arhivskim snimkama u posjedu Filmskih novosti iz Beograda.

U subotu 12. rujna u sklopu festivala održat će se promocija monografije o jednoj od najpoznatijih glumica bivše Jugoslavije, Mileni Dravić.

I ove godine History Film Festival donosi Inkluzivno kino u sklopu kojega će se prikazati tri filma prilagođena za osobe s oštećenjima sluha i/ili vida. Inkluzivno kino program je prilagođavanja filmova kako bi slijepi i slabovidni, gluhi i nagluhi na ravnopravan način, zajedno s ostalom publikom, uživali u filmskim projekcijama i odlasku u kino.

Detaljan raspored događanja možete pronaći ovdje, a ulaznice je moguće unaprijed rezervirati na info@historyfilmfestival.com ili ih kupiti na blagajni HKD-a od utorka, 8. rujna u 17 sati.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.