Preskoči na glavni sadržaj

Uskoro počinje 20. Tabor Film Festival

Jubilarno,  20. izdanje Tabor Film Festivala održava se od 7. do 10. srpnja, a osim filmskog programa, festival nudi i bogat popratni program u koji je uključeno i prvo izdanje platforme za industrijske profesionalce, TaborPRO. 

Ovogodišnja međunarodna konkurencija odabrana je s posebnom pažnjom, te na taborski brijeg donosi dvadeset i tri filmska naslova koji dolaze iz najrazličitijih svjetskih kinematografija, od Čilea ili Meksika, preko Tunisa i Katara, sve do Japana, a što je najvažnije – većina tih filmova po prvi se puta prikazuje u Hrvatskoj, pa će u međunarodnom programu posjetitelji gledati čak sedamnaest hrvatskih premijera.

Riječ je o filmovima svih žanrovskih predznaka koji su svrstani u pet programskih i tematskih cjelina pod nazivima O zlu, drugim sredstvima, Maskirane meditacije, Vrli novi svijet, Između sna i jave te Putovanja kroz prostor i vrijeme. 

Među filmovima u utrci za Grand Prix naći će se i oni nagrađivani na najvećim svjetskim festivalima, kao što su, primjerice, čileanski film Bestia redatelja Huga Covarrubiasa o životu agentice tajne policije za vrijeme vojne diktature u Čileu, animirani film Progutani Svemir francuskog autora Nieta, pompozna melodramatična i avanturistička saga o djetetu izgubljenom u mandžurijskoj prašumi, dokumentarac Nicolasa Gouraulta Vozač koji se bavi bitnom i aktualnom tematikom uloge ljudskih radnika u obuci samovozećih vozila koja nas čekaju u ne tako dalekoj budućnosti ili, primjerice, južnokorejski film Gitara u kanti autora Boyounga Kima, o djevojci koja želi biti gitaristica u svijetu u kojem je moguće unajmiti sve iz automata.

U domaćoj konkurenciji gledatelje čekaju tri svjetske premijere - filmovi domaćih multimedijalnih umjetnika Vlaste Delimar i Dana Okija te redateljice Ane Klepo, kojima će se pridružiti vrsna filmska ostvarenja domaćih redateljica i redatelja Klare Dujmović, Dee Jagić, Bele Bračko-Milešević, Mate Ugrina, Tomislava Šobana, Dore Slakoper, Saše Poštića i Pavla Kocanjera, Lucije Bužančić, Nine Bačun, Ante Zlatka Stolice, Darka Masneca, Roka Bičeka te Lucije Brkić.

Svečano otvorenje 20. Tabora zakazano je za četvrtak, 7. srpnja u 21 sat, a nakon programa filmova iz međunarodne konkurencije slijedi nastup glazbene dive Radojke Šverko s pratećim sastavom pod vodstvom prof. Vladimira Babina. Programom Moj film u kojem će taborsku publiku podsjetiti na neke od najljepših filmskih glazbenih uspješnica od Casablance do Titanika, pjevačica svjetskog glasa ujedno slavi i vlastitu važnu obljetnicu, 55 godina uspješne glazbene karijere.

U četiri festivalska dana, programske aktivnosti počinju već u ranim poslijepodnevnim satima. Ove će se godine u popratnom filmskom programu naći retrospektive prošlogodišnjih pobjednika u međunarodnoj i domaćoj konkurenciji, američkog redatelja Andrewa Normana Wilsona te hrvatskog redatelja Josipa Lukića. U subotu navečer kao novi voditelj Noći žive publike premijerno nastupa poznati mladi glumac Matija Šakoronja, u programu Zagorski specijal prikazuju se filmovi domaćeg filmskog entuzijasta Ivana Prežigala, a u edukativnom dijelu programa publika će moći prisustvovati predavanju Olafa Möllera pod naslovom "Bruno Sukrow - diskretni šarm amaterizma!" te masterclassu "Kroz fikciju i fakciju" slovenskog redatelja Matjaža Ivanišina.

Ove se godine po prvi puta odvija i TaborPRO, profesionalna platforma za buduće filmske redatelje koja će nakon petodnevne radioničke rezidencije imati i svoje završno javno događanje, pitching forum na kojem će sudionici, studenti filmske režije akademija iz regije Tamara Broćić, Benjamin Noah Maričak, Sara Gregurić, Ismira Mašić, Isidora Ratković Miloš Bojović prezentirati svoje projekte stručnom žiriju kojeg čine filmska producentica Tajana Bakota, redatelj Josip Lukić i scenarist i dramaturg Marin Lisjak.

Sve potrebne informacije o  festivalu i ulaznicama potražite na službenoj stranici Tabor Film Festivala.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.