Preskoči na glavni sadržaj

Uskoro počinje 2. VAFI - međunarodni festival animiranog filma djece i mladih u Varaždinu

Od 29. travnja do 1. svibnja 2011. u Varaždinu će se održati 2. VAFI - međunarodni festival animiranog filma djece i mladih.Festival će se održati na dvije lokacije - Multimedijalnom centru KULT te Palači Herzer.

Na festival je prijavljeno 145 filmova iz 20 zemalja od kojih je 87 ušlo u službenu konkurenciju. Filmovi su raspoređeni u 5 službenih programa - program MINI, tri programa MIDI i program MAXI. Riječ je o programima animiranih filmova koje su radila djeca i mladi diljem svijeta.

VAFI dodjeljuje jednu prvu nagradu te četiri nagrade po pojedinoj kategoriji, a o tome će ove godine odlučivati žiri u sastavu Ana-Marija Vidaković, animatorica, voditeljica grupa za animirani film za djecu u Zagreb filmu te članica ASIFA-e iz Zagreba, Vera Vlajić, animatorica, osnivačica i voditeljica radionica za animirani film za djecu i mlade u Beogradu, predsjednica Udruženja filmskih umjetnika Srbije, također članica ASIFA-e te predsjednik žirija Dan Bennet, koji je ujedno i poseban gost festivala jer je producent i osnivač ovogodišnjeg partnera VAFI-ja - Los Angeles International Children’s Film Festivala.

Bennett zajedno s animatorima iz Pixara, Disneya i DreamWorksa, a koji su stasali na njegovim festivalima, organizira radionice za problematičnu i siromašnu djecu i mlade diljem Amerike, a jedan od njih - Josh Staub bit će gost VAFI-ja. Josh Staub, uz to što je ušao u uži krug nominacija za Oscar sa svojim filmom The Mantis Parable, s 22 godine postao je umjetnički direktor Cyan Worldsa koji se bavi kompjuterskim igricama, a trenutno radi u Disneyu. Također će se u sklopu popratnog programa održati predavanje Dana Bennetta i predstavnika kreativnog odjela Luminus studija studentima FOI-ja i Multimedije o tome kako se radi reklamna kampanja, a Josh Staub će u dva predavanja govoriti o nastanku svog filma The Mantis Parable kao i o animacijskom procesu u dugometražnim filmovima Bolt i Vrlo zapetljana priča.

Bit će prikazan i izbor najboljih animiranih filmova s partnerskog festivala u L. A.-u, a organizatori najavljuju Klinfo kutak gdje će djeca moći bojati najveće bojanke te svi zainteresirani naučiti raditi origami ždrala u sklopu humanitarne akcije VAFI za Japan, s obzirom da će idući partner VAFI-ja biti upravo Japan. Također će biti upriličene i dvije projekcije animiranih filmova za odrasle sa svjetski poznatog festivala Animafest Zagreb, a poseban program posvećen je Dušanu Vukotiću povodom pedesete godišnjice nastanka njegova animiranog filma Surogat koji je 1962. godine dobio nagradu Oscar.
.
VAFI će posjetiti više od osamdeset gostiju (djece, mladih i odraslih) i to iz SAD-a, Rusije, Kine, Tajvana, Poljske, Izraela, Srbije, Slovenije, te iz nekoliko gradova Hrvatske (Šibenik, Rijeka, Osijek, Zaprešić, Zagreb...).  Sva događanja i projekcije na festivalu su besplatane.

Dodatne informacije o programima i raspored projekcija pogledajte ovdje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.