Preskoči na glavni sadržaj

Uskoro počinje 18. Tabor Film Festival

18. izdanje Tabor Film Festivala će se održati od petka, 10. do nedjelje, 12. srpnja, u dvorcu Veliki Tabor. Unatoč ograničenjima koja nameće aktualna situacija, u tri festivalska dana organizatori nude bogat filmski i glazbeni program s brojnim premijernim naslovima, koji će se gotovo u potpunosti odvijati na otvorenom.

Međunarodni festival kratkometražnog filma - Tabor Film Festival i ove godine u glavnom programu nudi izbor filmova recentne domaće i međunarodne produkcije, koji se natječu za neku od festivalskih nagrada.

Međunarodna konkurencija donosi dvadeset i dva naslova iz 17 zemalja koji će svi biti i premijerno prikazani u Hrvatskoj. Među novim filmovima koji na Tabor dolaze sa svih udaljenosti i strana svijeta od susjedne nam Mađarske do Indonezije, je i pobjednik nedavno završenog festivala u Annecyju, animirani film Fizika tuge (Physique de la tristesse) kanadskog redatelja Theodora Usheva, kao i film Dopust (Otpusk) ruskog redatelja Antona Sazonova, ovogodišnjeg dobitnika nagrade Pardi Di Domani na festivalu Locarno, o radniku iz mesnice koji smišlja neobičan izlaz iz vlastite egzistencijalne krize. 

U domaćoj se konkurenciji za najbolji film ove godine nalazi dvanaest filmova različitih žanrovskih predznaka, od kojih će čak tri filma imati svoju svjetsku premijeru upravo na Taboru.

Svojim će se novim igranim filmovima taborskoj publici predstaviti tri mlada, ali već etablirana hrvatska redatelja: dok Druker Rine Barbira prikazuje avanturu tinejdžera Denija koji silno želi živjeti poput svojih rap-idola, u filmu Krhko Tomislava Šobana gledatelji prate glumačke i životne izazove lika Alme, mlade diplomirane glumice. Josip Lukić na Tabor se vraća s filmom Južno voće s Paškom Vukasovićem, Tihanom Lazović, Snježanom Šiškov i Lanom Barić u glavnim ulogama, poručujući kako je južno voće osvježavajuće, ali se na velikim vrućinama brzo kvari.

U izboru animiranih filmova gledatelji će moći pogledati Arku, priču o grandioznom putovanju prekooceanskim brodom autora Natka Stipaničeva, kao i što se događa kada hortikularne vještine jedne pridošlice u selo nailaze na neodobravanje sumještana u filmu Odrasti u malo drvo autorice Naomi Ribić. Raspjevani roboti koji sanjare o oslobođenju od geometrijske forme okosnica su animiranog filma I'm Not Feeling Very Well Sunčane Brkulj, a publika će imati prilike pogledati i novi film Chintis Lundgren, nastao u estonsko-hrvatskoj koprodukciji. Nakon Manivalda, Lundgen se vraća s novom urnebesnom pričom Toomas ispod doline divljih vukova o seksi vuku Toomasu koji potajno počne raditi kao žigolo da bi prehranio obitelj. Eksperimentalnim žanrom predstavit će se autori filma In pietra Ivor Glavaš i Sara Simić, a gledatelji će ponovo biti u prilici pogledati nekoliko sjajnih dokumentarnih filmova.

Tri premijerna naslova na ovogodišnjem Taboru naći će se među dokumentarcima: Moj svemir redateljice Yuliye MolinaMila redatelja Karla Voriha te Catstream Sunčice Ane Veldić, u kojoj autorica bilježi donkihotovsku borbu volonterke i spasiteljice mačaka na Mljetu. Uz spomenute premijere, prikazat će se i dokumentarni film Mate Ugrina Prazni sati, o izlasku u grad migrantskog radnika koji provodi dane u samačkom hotelu.

Više o Tabor Film Festivalu te detaljan raspored događanja možete pronaći na službenoj stranici

Organizatori poručuju kako će se festival održati sukladno pravilima ponašanja s obzirom na epidemiju virusa COVID-19, a prostor oko dvorca Veliki Tabor dovoljno je velik za održavanje socijalne distance između posjetitelja. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.